Вјештачко језеро на врху планине: Циљ управе Олимпијског центра је да Јахорина живи 365 дана у години

0
823
Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

На Јахорини је покренут систем за пуштање воде у вјештачко језеро на Огорјелици, који је саставни дио комплекса осњежавања Јахорине и један од најважнијих пројеката у протеклих 365 дана.

Вјештачко језеро је дубоко 14 метара, пречника близу 600 метара, што ће бити довољно да у току цијеле сезоне снабдијева систем за вјештачко осњежавање водом.

Када се осигура систем за осњежавање, Јахорина ће имати више од 120 дана за скијање у сезони.

Циљ управе је да планина живи 365 дана у години, што је до сада и доказано успјешним сезонама и задовољним посјетиоцима.

Директор Олимпијског центра Дејан Љевнаић рекао је да је ово још један показатељ успјеха, што показује 365 дана рада хотела Бистрица и 200 дана рада ски центра, што је у поређењу са прошлом сезоном укупно повећање за 52 одсто.

– На овај начин смо приближили Олимпијски центар Јахорину народу Републике Српске, јер је Јахорина понос свих нас и увијек истичем да она вриједи као 100 фабрика – рекао је Љевнаић.

Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Поручује и да ће реализацијом овог пројекта бити отворена нова радна мјеста и пружена значајна помоћ привреди општине Пале и Града Источно Сарајево.

Љевнаић је навео и да је постигнут договор за наредну сезону да ски – пас са Јахорине важи у свим ски – центрима у Словенији и обратно.

Код инвестиционих радова, нагласио је да ће за сљедећу зимску сезону бити комплетно изграђен и завршен систем за вјештачко осњежавање произвођача Тецхноалпин, којим ће бити повезано цијело скијалиште са 40 лансера и 20 топова.

На овај начин ће се елиминисати највећи недостатак који је погађао Јахорину, а то је недостатак снијега.

– Од ове сезоне Јахорина више неће имати проблем са снијегом. Сада је изграђена сигурност у снИЈег и успјешне зимске сезоне на Јахорини. Уз изградњу система, изграђене су и маркиране нове, проширене и ублажене постојеће ски – стазе укупне дужине од 40 километара, међу којима су и хомологоване стазе за дисциплине СЛ, ГС, СГ и спуст. Тренутно су на терену машине које припремају за предстојећу зиму пет нових стаза, четири благе и олимпијски спуст, стазу коју су скијаши највише тражили. Поред тога, планирано је и да се освијетли око три километра најфреквентнијих стаза. На врху планине изграђено је вјештачко језеро, највеће на Балкану, од 75.000 метара кубних, које ће служити и љети и зими, које ће природним падом осњежавати јахоринске стазе – навео је Љевнаић.

У Олимпијском центару Јахорина најављују да ће за предстојећу зимску сезону бити отварање система за осњежавање уз концерт Светлане Цеце Ражнатовић, 1. децембра и отварање сезоне „Ретро Ски опенинг“ уз концерт групе Црвена јабука и занимљива дешавања од 13 до 16. децембра.

Истичу да ће зимска сезона бити посебна, јер је 16. фебруара Олимпијада за младе ЕYОФ, којом ће Јахорини бити враћен стари Олимпијски сјај.

Предсједник РС Милорад Додик, који је присуствовао покретању система за пуштање воде у вјештачко језеро на Огорјелици, истакао је да власти РС нису оклијевале да помогну у реализацији овог пројекта.

Он је навео да је Влада РС у овај пројекат уложила 11 милиона КМ, док је у протеклом периоду уложила 57 милиона КМ у инфраструктурне пројекте.

Било је храбро улагати у компанију која је константно биљежила губитке, али то се на крају исплатило – нагласио је Додик.

Он је истакао да је потребно обезбиједити и зимску и летњу сезону на Јахорини и најавио да власти Српске неће стати са инвестицијама и да ће наставити са инвестирањима у наредном периоду.

Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Предсједник Савеза словеначких ски – центара Ернест Ковач изразио је задовољство покретањем новог инвестиционог пројекта на Јахорини.

Министар трговине и туризма Предраг Глухаковић је изјавио да је ово велика побједа свих који су вјеровали у овај пројекат.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао да је задовољан што је локална заједница учестововала у овом пројекту.

Он очекује да ће ово бити само један у низу пројеката и захвалио се предсједнику РС и Влади на реализацији свих досадашњих пројеката.

Помоћ породици Вуковић

Члан Надзорног одбора ОЦ Јахорина Недељко Елек рекао је да се одриче своје накнаде за чланство у Надзорном одбору у корист Радета Вуковића, борца који је рањен у рату.

Он је истакао да Вуковић ради у Заводу за запошљавање као портир, те да има четворо дјеце и незапослену супругу, а живе у недовршеној кући у Палама.

Овом приликом и предсједник РС Милорад Додик је обећао да ће из Кабинете предсједника РС у току идуће седмице уплатити 10.000 КМ како би Вуковићи завршили радове на кући.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име