Влада Српске о условима за откуп потраживања фабрике Бирач

0
149

Влада Републике Српске, на данашњој посебној сједници у Бањалуци, разматрала је одговоре потенцијалних купаца потраживања привредног друштва „Бирач” а.д. у Стечају Зворник.

Водећи рачуна о значају Бирача и о 1.500 запослених радника, Влада је затражила од потенцијалних купаца да до 31 децембра јасно дефинишу инструменте обезбјеђења и гаранције да ће своје обавезе извршити у тачно одређеним роковима и условима.

У претходном периоду Влада Републике Српске добила је понуде од четири компаније заинтересоване за откуп потраживања Републике Српске и осталих јавних институција у стечајном поступку привредног друштва „Бирач” а.д. у Стечају Зворник.

Понуде су стигле од сљедећих компанија: Батагон Интернатионал АГ, ЗУГ из Швајцарске, Metal Investments Limited из Лондона, МГ МИНД д.о.о. из Мркоњић Града и Павгорд д.о.о. из Фоче.

Након што је Влада након јучерашње сједнице доставила закључке, компанија Metal Investments Limited повукла је своју понуду.

Влада Републике Српске је јуче на 209. редовној сједници разматрала Информацију о понудама и затражила да се будући Прималац потраживања обавеже на:

Влада Републике Српске је затражила да се будући прималац потраживања обавеже на:

– забрану отуђења потраживања Републике Српске и осталих јавних институција у периоду од 10 година;

– инвестирање у износу од минимално 50 милиона евра у наредних пет година;

– поштовање постојећег уговорног односа и забрану пријевременог раскидања уговора о испоруци руде закљученог између  Компаније БОКСИТ а.д. Милићи и привредног друштва Алумина;

– задржавање постојећег броја запослених радника са тенденцијом повећања броја запослених реализацијом нових инвестиција у период од пет година од дана закључења Уговора о преносу потраживања.

Влада Републике Српске очекује од јавних институција које имају призната и утврђена потраживања у стечајном поступку над имовином стечајног дужника Бирач а.д. Зворник, да одмах по доношењу одлуке Владе Републике Српске о избору најповољније понуде, приступе потписивању Уговора о преносу потраживања у име својих институција.

Уговор о преносу потраживања наведене институције дужне су закључити у року од 30 дана од дана доношења Одлуке Владе Републике Српске о избору најповољније понуде.

Нацрт Уговора о преносу потртаживања доставиће се на мишљење Правобранилаштву Републике Српске, а коначан текст уговора о преносу потраживања биће нотарски овјерен.

Влада Републике Српске од будућег Примаоца потраживања очекује да у року од 30 дана од дана потписивања Уговора о преносу потраживања, ријеши проблем Енерголиније д.о.о., у стечају Зворник на начин да Инвестиционо-развојној банци Републике Српске у цијелости измири евидентирана потраживања Банке према стечајном дужнику Енерголинија д.о.о, Зворник.

Влада Републике Српске очекује од будућег Примаоца потраживања да улаже у Олимпијски центар Јахорина како би обезбиједио путем реконструкције, довођење реномираног хотелског ланца и подизање стандарада хотела на највиши ниво међународно признатог стандарда.

Влада Републике Српске од будућег Примаоца потраживања очекује да инвестира у банкарски сектор Републике Српске.

Влада Републике Српске обавезује будућег Примаоца потраживања да у року од једне године од дана закључења Уговора о преносу потраживања, понуди технолошки и финансијски основ за рјешење проблема „црвеног муља” у Фабрици глинице Бирача као и да га ријеши у складу са пројектном динамиком.

Влада Републике Српске очекује од будућег Примаоца потраживања да Републици Српској, тачније надлежном јавном предузећу, одобри кориштење кредитних средстава за изградњу брзе цесте Зворник-Милићи-Власеница-Хан Пијесак-Соколац-Источно Сарајево у износу од 100 милиона евра.

Влада Републике Српске очекује да ће поступајући суд у стечајном поступку над имовином стечајног дужника Бирач а.д. Зворник окончати стечајни поступак до краја марта 2019. године, у складу са Законом о стечају.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име