Владајућа партија у Њемачкој бира насљедника Ангеле Меркел

0
87

Владајућа њемачка Хришћанскодемократска унија сутра ће бирати насљедника Ангеле Меркел, новог предсједника или предсједницу, а самим тим и кандидата за новог канцелара те земље.

Свјетски медији пишу о одласку њемачке канцеларке и одабиру њеног насљедника, а BBC је објавио текст под насловом Врхунац трке у CDU се ближи, али и крај једне ере.

BBC наводи да постоји осјећај да што је година ближа крају, тако је ближи и крај ере Ангеле Меркел и додаје познату њемачку изреку да “све има свој крај, а само кобасица има два”.

Лидер CDU и канцелар Њемачке је од 2005. године Ангела Меркел која је у октобру објавила да напушта позицију лидера странке и да не планира поново да се кандидује за канцелара.

Она је, како АП наводи, своју странку неуморно помјерала ка центру, одбацујући војну регрутацију, убрзавајући одустајање Њемачке од нуклеарне енергије и износећи предности које охрабрују очеве да се старају о својој дјеци и омогућавајући увођење геј бракова.

Оно што је најконтраверзније за Меркел као лидера конзервативне странке, јесте то што је дозволила огроман уплив миграната, тражилаца азила у Њемачку 2015. године, напомиње агенција.

Избор њеног насљедника биће донет на конгресу странке у Хамбургу којем ће присуствовати 1.001 делегат.

Међу делегатима ће бити многобројни професионални или повремени политичари на државном, регионалном или локалном нивоу.

Генерална секретарка CDU Анегрет Крамп Каренбауер позната и по надимку АКК, једна је од кандидата за насљедника Ангеле Меркел, али и њена савезница за коју се сматра да је најближа центристичким ставовима Меркелове.

Искуство је стекла водећи регионалну владу у савезној њемачкој држави Сарланд.

Она је, оцјењује АП, дослиједно показивала већу спремност од Меркелове да служи конзервативној реторици и била много гласнија по питању противљења геј браку.

Недавно је 56-годишња Каренбауер покушала пажљиво да направи разлику између себе и Меркелове без да порекне њену позицију, рекавши да је имала “врло живахне разговоре” са канцеларком о разним темама.

Фридрих Мерц (63) такође је кандидат за позицију новог лидера странке, а АП наводи да он покушава да направи “спектакуларан” повратак, након више од деценије проведене изван водећих политичких кругова.

Он се залаже за конзервативнији и више послован приступ, објашњава АП.

Мерц је предводио ову партију десног центра од 2000. до 2002. године, када га је Меркел “збацила” са те позиције.

Парламент је напустио 2009. године, а посљедњих година је радио као адвокат и шеф одбора за надзор њемачког инвестиционог фонда Блекрок.

Америчка агенција наводи да иако му недостаје искуство у влади, Мерц има врло добре везе у странци а то време које је провео изван политике, казао је да је искористио као “прилику .. да посматра на ствари ван оквира поитике и политичких одлука”.

У овој кампањи критиковао је “нерегулисан уплив” миграната и оптужио CDU за прихватање јачања десничарске партије Алтернатива за Немачку (АфД) која је прошле године ушла у немачки парламент.

Међу кандидатима је, како се наводи и 38-годишњи Јенс Спах, критичар Меркелове који је постао министар здравља у марту.

Он ужива подршку десне струје странке, али изгледа да се она све више окреће ка Мерцу, што га оставља као “отпадника” у овој трци, оцењује АП.

Спах је у фокус ставио миграције, називајући их “слоном у соби” (израз за игнорисање очигледног).

Наводи да је главно питање безбједност и тврди да није све добитак иако је уплив миграната у земљу знатно смањен.

Агенција наводи да Спах има веома мале шансе за успјех у иовој трци, али да би од саме трке могао да извуче корист при следећој промијени која може да услиједи у вођству партије.

Ко год да постане нови лидер странке, желеће да испуни обећања како би изоштрио профил странке која је само са сестринском баварском партијом Хришћанско-социјална унија (CDU) била успјешно најдослиједнија политичка снага у послијератној Њемачкој, наводи агенција.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име