Возачи опрез: Снијег се задржава на коловозима

0
316

Снијег овог јутра пада на подручју горњег Подриња и задржава се на коловозима, посебно на путевима Цапарде-Каракај, Шепак-Зворник-Власеница, Власеница-Хан Пијесак /превој Хан Поглед/ и Власеница-Луке.

Из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске возачима скрећу пажњу и на путне правце Мркоњић Град-Гламоч, преко превоја Млиништа, Шипово-Стројице, према Купресу, Кола-Чађавица, преко Мањаче и Карановац-Кнежево-Турбе гдје су коловози мјестимично заснијежени.

Поледице мјестимично има у вишим крајевима, те преко надвожњака, мостова и на прилазима тунелима.

Дежурне екипе предузећа за путеве су на терену и чисте и посипају гдје год је то потребно, али возачима из АМС скрећу пажњу да возе максимално опрезно, те да на пут не крећу без зимске опреме која је и законски обавезна.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина, учестали су одрони земље и камења на коловоз, посебно на путним правцима Кнежево-Турбе и Добро Поље-Брод на Дрини.

Опрезнија вожња неопходна је и у котлинама и уз ријечне токове јер је видљивост мјестимично смањена због магле.

Због активирања клизишта на магистралном путу Бањалука-Јајце, на локалитету Српских Топлица саобраћај се одвија успорено, наизмјеничним пропуштањем возила једном траком.

На дионици магистралног пута Клашнице један-Прњавор, због изградње ауто-пута Бањалука-Добој, у зони укрштања са магистралним путем, измијењен је режим у одвијању саобраћаја, а постављена је привремена сигнализација.

Саобраћај је обустављен за све категорије возила на дионици магистралног пута Бијељина-Главичице у улицама 27. марта и Српске војске у Бијељини. Путничка возила преусмјеравају се на градске улице, а саобраћај теретних возила одвија се искључиво обилазницом.

У току су радови на дионици магистралног пута Лончари-граница Републике Српске/Брчко дистрикт и граница Републике Српске/Брчко дистрикт-Доња Буковица, због чега је саобраћај преусмјерен на обилазни пут са десне стране из правца Брчког.

Ради безбједног одвијања саобраћаја на ауто-путу “9. јануар” Прњавор-Добој, успостављен је посебан режим саобраћаја у подручју петљи “Прњавор” и “Јоховац”.

У току је изградња новог моста преко ријеке Зовидолке, на регионалном путу Невесиње-Берковићи у мјесту Зови До. Саобраћај се одвија једносмјерно, преко изграђеног привременог моста у непосредној близини и регулисан је привременом сигнализацијим.

На регионалном путу Површнице-Лопаре завршени су планирани радови на санацији клизишта, али с обзиром на оштећења која нису обухваћена овим радовима остаје на снази забрана саобраћаја теретних возила, чији саобраћај је преусмјерен на правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, дионици Укрина-Горња Вијака и Братунац-Дрињача, због активираних клизишта, саобраћа се наизмјенично једном саобраћајном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

У току је републичка саобраћајно-превентивна кампања “Прослави одговорно! Ако мислиш пити, возач немој бити” која ће трајати до 31. јануара и њоме се жели указати на опасности којима су изложени возачи и пјешаци, а који под утицајем алкохола управљају возилима или се крећу коловозом.

У реализацију кампање укључени су Министарство саобраћаја и веза Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Агенција за безбједност саобраћаја, АМС Републике Српске и 48 ауто-мото друштва, те предузеће “Молсон корс” и локалне заједнице.

У току је велика републичка превентивна кампања “Буди видљив, не буди фигура” коју спроводи АМС и Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, а основна порука је видљивост пјешака.

Циљ кампање јесте да укаже пјешацима на опасности којима су изложени приликом кретања коловозом у ноћним сатима. Кампањом се жели утицати на ставове возача везано за кретање путним дионицама гдје се могу очекивати пјешаци, да смање брзину кретања и повећају опрез.

АМС Републике Српске позива возаче да возе опрезно у зонама основних и средњих школа, те да обрате посебну пажњу на ђаке који се крећу дуж коловоза.

Због саобраћајне незгоде обустављен је саобраћај на магистралном путу Лашва-Каоник на подручју Федерације БиХ.

На магистралном путу Јабланица-Прозор због радова на санацији клизишта саобраћа се наизмјенично једном траком уз постављену свјетлосну сигнализацију.

Једном траком саобраћа се и на магистралном путу Ресановци-Дрвар, гдје се урушио потпорни зид.

На граничним прелазима јутрос нема дужих задржавања, а током дана очекује се појачан интензитет саобраћаја на улазу, на свим граничним прелазима на сјеверу БиХ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име