Возачи опрез, вреба нови радар

0
1588

Агенција за безбједност саобраћаја јуче је добила два нова радарска уређаја за мјерење брзине кретања возила, који ће бити предати Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Уређаји су по највећим европским стандардима и набављени у сарадњи са компанијом „МРГ Експорт импорт“.

На путевима Републике Српске од данас ће функционисати два нова дуал радара. За нове радаре издвојено је 187.200 марака из средстава за осигурања возила која се користе за намјене унапређења безбједности саобраћаја. Радаре ће користити МУП РС.

„Ради се о два најсавременија радара за мјерење брзине за кретање возила без присуства полиције. Мјере истовремено 6 трака, мјере свако возило, мјере до 320 км/х брзину кретања. Раде у свим условима одвијања саобраћаја и дању и ноћу, и када је киша и када је снијег и када је ниска температура и на високим температурама. Обезбијеђена је заштита података, нема брисања података, дакле сви подаци се региструју“, рекао је директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

„Најважније карактеристике овог радара јесу у томе јесте што је он фер према свим учесницима у саобраћају. За разлику од ласерских радара гдје полиција појединачно зауставља једног по једног возача, овај радар пресијеца пресјек пута и контролише сва возила. И друга ствар, ради потпуно аутоматски, искључиво аутоматски мод рада, дакле полицајац нема никакав утицај на рад и на снимање возила“, рекао је представним компаније „МРГ Експорт импорт“ Гојко Везмар.

Није познато на којим путевима у Српској ће радари бити постављени, тако да из Агенције за безбједност саобраћаја позивају све возаче на опрез. Возачима стиже и вијест да ће се на путевима наћи и два радара пресретача.

„То су радари који се налазе у возилима у покрету, које ће МУП такође користити. Они ће бити инсталирани у возилима који ће се кретати, то ће бити необиљежена возила. У сваком случају за све учеснике у саобраћају порука да свако прекорачење брзине може бити регистровано.“, каже Радовић.

Са два нова радара, МУП ће укупно располагати са 4 оваква уређаја која би требало да омогуће већу безбједност у саобраћају, првенствено због великог броја саобраћајних незгода на путевима, узрокованих неприлагођеном брзином. Радовић је најавио да ће до краја августа бити инсталирана три стационарна радара на путевима у Српској, један у Зворнику и два у Милићима.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име