Вучић: Далеко дијалог, а камоли споразум о Косову

0
87
Спутњик

Није тачно да смо близу рјешења, то у Трамповом писму не постоји, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Далеко нам је и дијалог, а камоли споразум“, изјавио је јутрос Вучић гостујући на Пинку.

Он је додао и да Албанци не желе никакав компромис јер мисле да је цијело Косово њихово.

Предсједник Србије осврнуо се и на најаве Кфора да снаге Росу могу без најаве да уђу на сјевер, оцјењујући да је једина и права истина то да јединице Росу могу да уђу на сјевер Косова само под два услова – уз дозволу КФОР-а, и уз сагласност српске заједнице.

То је пуна истина, а друга је ствар ако НАТО хоће то да прекрши“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је договор о томе подразумијевао изричито да нема “дугих цијеви” на сјеверу Косова.

Он је подсјетио да је Бриселски споразум потписан 2013. године и да су у тим разговорима тражене гаранције НАТО пре свега за Росу, јер тада није било јединица ФИТ и других, војска није била ни у најави.

“Наш договор је заснован на неприсутву Росу. Лично сам присуствовао свим састанцима, 500 пута поновио пред Ештон и званичницима Нато, и лично сам отишао у НАТО и рекао – нема наоружаних Албанаца са дугим цијевима на сјеверу, са нагласком на Росу, без ова два услова“, додао је он.

Они хоће да забораве други дио, истиче Вучић и поновио да је договор био да нема уласка на сјевер без дозволе Нато, то је услов бр. 1, али кумулативни, а не алтернативни услов, је сагласност српске заједнице преко њених представника – 4 градоначелника.

“То је пуна истина, једина истина. Ко год каже другачије, најгори је лажов“, закључује Вучић.

Вучић је рекао да се наслушао свакојаких лажи и да жели да каже народу истину о ономе што је договорено и постигнуто, а, каже, не би био први пут да они измисле нешто или прекрше договор.

КФОР припрема терен за албанске дуге цијеви на сјеверу

“Зато су добили јасно упозорење Србије да се не играју са таквим стварима, да ће тиме да доведу у опасност све на Балкану и угрозе мир и безбедност свих“, рекао је Вучић.

Он је додао да није тајна ни што дио међународне заједнице тражи сваки начин да потпомогне албанску државност на Косову.

“Прекршили су резолуцију 1244, која ни иначе није сјајна за нас”, рекао је Вучић и додао да у тој резолуцији има доста лоших одредби по нас, а да су они и мало добрих одредби успјели да погазе.

Додао је и да Србија не може да очекује да се они понашају у складу са правом, што се могло видјети и на седници СБ УН о ситуацији на Косову кроз уста британског амбасадора.

Вучић је позвао Србе на Косову да у миру, здрављу и весељу дочекају Нову годину и Божић и поручио им да могу да рачунају на Србију.

“Нећемо дозволити да лажу и обмањују јавност, ја сам вам рекао истину и нећу никад никоме дозволити да саопште нешто друго”, рекао је Вучић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име