Вучић: Мира ће бити док неко не почне да убија Србе

0
133
Фото: Танјуг

Предсједник Александар Вучић изјавио да има политичку храброст да ријеши косовско питање и да ће “бити мира све док неко не буде физички напао Србе на КиМ”.

“Мира ће бити све док неко не буде напао физички Србе и почео да их убија, то не бих могао да издржим“, рекао је Вучић.

Вучић је гостујући у Јутарњем програму телевизије Прва, рекао да је сам преузео рјешавање косовског питања као свој посао, а да га је Влада Србије овластила да преговара.

Вучић је, у интервјуу на ТВ Прва, рекао да вјероватно неће бити никаквог рјешења, јер има много различитих циљева и фактора у свијету који су у стању преко својих агенцијских мрежа покрену шта хоће и униште сваки покушај разговора и договора.

“Нисам оптимиста по питању договора, иако сам спреман да разговарам са Приштином чим укину таксе”, казао је он.

Указао је да је веома уплашен што ће овај проблем остати нашој дјеци.

“Све ћу да радим да не буде тако. Изгубићу много угледа, јер знам да је то непопуларно, али ћу се борити за договор“, подвукао је он.

Вучић је казао да је реално да не дође до договора и да ће то бити његова највећа грешка. Истакао је да политички неће да пусти да овај проблем остане неријешен, али већ зна да ће бити по том питању политички поражен.

“Борићу се свом снагом и срцем. Али 99 одсто знам да нећу успети. Немам проблем с тим у историјском смислу, али имам због реалног живота нашег народа. Не спадам у оне који желе да је све наше, а ни у оне који су све дали, већ у оне који су одговорни и који је успео да врати Косово на политичку мапу света”, рекао је Вучић.

Упитан да ли има идеју о рјешењу одговорио је потврдно и нагласио да ће је представити истог секунда када неко буде прихватио, а то треба да ураде прије свега Албанци. Њима је, како је додао, нешто од те идеје већ рекао, а нешто није.

Указао је да се послије емисије на Првој састаје са шефом дипломатије Бурундија, земље која је повукла признање Косова и да се ради о искреном пријатељу Србије.

“Биће још таквих пријатеља који ће да долазе“, казао је он.

Вучић је подсјетио да се види како су његови претходници и политички противници раније штитили уставни поредак, тако добро, каже, да је 84 земље признало Косово, а у његово вријеме свега девет, уз 13 које су “отпризнале” Косово.

Вучић се осврнуо и на недавну посјету Минхену и дебату са Тачијем у којој је однио поене јер је, како је рекао, био припремљенији од Тачија, а на то нису реаговали ни политички противници овде у Србији јер нису имали ни како, ни чиме да реагују.

На питање водитељима како би они ријешили проблем Косова, додао је да сви знају да ништа не ваља и да које год рјешење да понудите у Србији нећете добити већину, али да нико не нуди никакво рјешење.

Ја ризик преузимам на себе, најлакше је критиковати оног који ради. . . Станеш мало са стране, бациш неки каменчић, пљунеш на оног који гура…”, рекао је Вучић.

Замрзнути конфликт више не постоји, истиче, јер га Албанци више неће, они хоће да потпуно консолидују државу коју су створили 2008, нервозни су и доносе неријетко и погрешне одлуке, а то виде и Европа и САД те и оне журе да се то ријеши, јер виде нервозу Албанаца и виде да би то могло да доведе до сукоба, објаснио је Вучић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име