За 17 одсто повећан број кривичних дјела у Источном Сарајеву

1
736

На подручју које покрива Полицијска управа Источно Сарајево за шест мјесеци регистровано је 287 кривичних дјела, што је за 17,1 одсто више у односу на исти период прошле године, рекао је данас начелник Сектора криминалистичке полиције Полицијске управе Источно Сарајево Небојша Поповић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је у наведеном периоду поднесено 187 извјештаја о почињеном кривичном дјелу и пријављено 255 лица, од којих је 72 повратника и пет малољетника.

“Коефицијент укупне расвјетљености криминалитета износи 89,4 одсто, док је коефицијент расветљености криминалитета по непознатом починиоцу 64 одсто”, истакао је Поповић.

Он је навео да је у моменту пријављивања кривичних дјела 85 дјела било по непознатом починиоцу, а накнадним оперативним радом расвијетљено је 55 и то 49 из ове године и шест из претходног периода.

Према његовим ријечима, када је ријеч о структури криминалитета највећи број кривичних дјела отпада на кривична дјела општег криминалитета – 185, и у области привредног криминалитета 86, затим девет кривичних дјела из области опојних дрога, четири из безбједности саобраћаја, те три кривична дјела из кривичног Закона БиХ.

“Из области привредног криминалитета на нашем подручју евидентирано је повећање кривичних дјела гдје је надлежном тужилаштву поднесено 13 извјештаја против 47 лица”, рекао је Поповић и напоменуо да укупна причињена материјална штета у извршењу ових кривичних дјела износи 988.000 КМ, док је утврђени износ противправне имовинске користи 1.140.000.00 КМ.

Поповић наводи да су из области наркоманије полицијски службеници Управе Источно Сарајево обрадили 75 предмета и то девет кривичних дјела и 66 прекршаја, те да је одузето пет килограма и 880 грама марихуане, 450 грама хероина, 115 грама спида, одређена количина таблета и сјеменки канабиса.

Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Источно Сарајево Милан Чворо рекао је да је за шест мјесеци ове године регистровано 151 нарушавање јавног реда и мира, што је за 43 одсто више у односу на исти период прошле године.

Говорећи о безбједности у саобраћају, Чворо је напоменуо да је за шест мјесеци евидентирано 446 саобраћајних незгода, што је за 12 одсто више у односу на исти период прошле године.

Он додаје да је у саобраћајним незгодама 15 лица теже повријеђено и 95 лакше.

Регистровано је укупно 13.315 прекршаја у саобраћају, док је због кршења Закона о безбједности саобраћаја укупно санкционисано 12.450 лица учесника у саобраћају.

Чворо је истакао да су у посматраном периоду евидентиране двије саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима на подручју Источног Сарајева и Рогатице, док у упоредном периооду прошле године није било смртно страдалих лица.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је данас на Палама да је стање на подручју које покрива ова управа за протеклих шест мјесеци на задовољавајућем нивоу, али да оно мора бити још боље.

“Како би стање било боље и како би га подигли на што већи ново у наредном периоду вршићемо одређени број оперативних мјера у угоститељским објектима, радње које се тичу безбједности саобраћаја, нарушавања јавног реда и мира и остало”, рекао је Шеховац.

Он је истакао да ће полиција уложити максималне напоре на рјешавање и расвјетљавање кривичних дјела из претходног периода.

1 коментар

  1. To nije Istočno Sarajevo već “Divlji Zapad”! Svaki dan paljevine, pucnjava, presretanja, još malo pa u 18 časova svi kući i ni do prozora ne poviruj inače ode glava …Postalo je opasno mjesto za život i za stvaranje porodice ozbiljno!

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име