За годину дана 10 терористичких напада у Европи: Убијено више од 150 људи

0
429

За годину дана у европским градовима изведено је 10 великих теростичких напада у којима је убијено више од 150 људи. Мете су били Лондон, Париз, Барселона…

Терористи су као оружје користили експлозив или возило (камион или комби) при пуној брзини, а напади су најчешће извођени на мјестима гдје су масовна окупљања. “Дојче веле” је направио листу европских градова који су се нашли на мети терориста протеклих годину дана.

Барселона, август 2017.

На омиљеном туристичком булевару Ла Рамбла камион је улетио у масу људи. Полиција оцјењује да је ријеч о терористичком нападу, а у њему је страдало 13 људи, а више од 100 их је повријеђено.

Камбрилс, август 2017.

Након напада у Барселони, терористички напад догодио се и у Камбрилсу, гдје је аутомобил улетио у пјешаке, убио једну, а повриједио седам особа, међу којима је и један полицајац.

Лондон, јун 2017.

Према полицијским извјештајима, један комби је касно увече на Лондонском мосту улетио у групу пјешака, а затим продужио до четврти Борор маркет. Ту су тројица нападача ножевима усмртили седморо људи, а десетине су повријеђене. Одговорност за напад преузела је „Исламска држава“.

Манчестер, мај 2017.

Послије поп-концерта америчке певачице Аријане Гранде, Салман Абеди активирао је експлозив. Убио је 23 особе, а повређено је око 120. Међу мртвима је било много дјеце – најмлађе међу њима имало је само осам година. То је најтежи напад у Великој Британији од 2005. године.

Стокхолм, април 2017.

У шопинг улици у главном граду Шведске нападач отетим камионом удара прво у масу људи, а затим и у тржни центар. Пет особа је погинуло, а 15 повређено. Још истог дана, полиција хапси 39-годишњег Узбекистанца под сумњом за тероризам.

Санкт Петербург, април 2017.

У експлозији у метроу у Санкт Петербугу настрадало је 11 људи, а бројни су повријеђени. Мјесто експлозије и начин постављања бомбе одговарају мустри исламистичког тероризма.

Лондон, март 2017.

Нападач аутом намјерно скреће у пјешачку зону на мосту у центру Лондона, након чега убада једног полицајца. Четири особе подлежу повредама. Британске снаге безбједности убиле су починиоца.

Париз, фебруар-март 2017.

На француском аеродрому Орли човјек покушава да истргне оружје из руку војника у патроли. Након тога је убијен. Почетком фебруара, Египћанин који се мачетама бацио на војну патролу, убијен је у близини музеја Лувр.

Берлин, децембар 2016.

Главни град Њемачке био је мета терористичког напада непосредно уочи Божића. Члан терористичке полиције „Исламске државе“ убија 12 особа тако што је украденим камионом улетио у центар божићног вашара. Неколико дана послије тога, 24-годишњи Тунишанин убијен је у близини Милана при полицијској контроли.

Ница, јул 2016.

Атентатор камионом улијеће у масу на риви у француском лучком граду. Погинуло је најмање 86 људи. Након тога, ИС је преузела одговорност за тај масакр.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име