За пројекте запошљавања спремно скоро 15 милиона КМ

0
260

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће идуће седмице бити расписан јавни позив за пројекте запошљавања вриједне 14,6 милиона КМ, кроз које би требало бити отворено око 4.000 радних мјеста.

“Влада Српске је у тим пројектима акценат ставила на запошљавање у привреди. Нама је циљ да развојем зауставимо одлазак људи. Не можемо их зауставити ако им не понудимо добра радна мјеста и плате”, рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, Влада Српске чини све да кроз развој привреде заустави одлазак људи, али они напуштају земљу јер у БиХ нема стабилне политичке ситуације и из страха да се не понове ратни сукоби.

“Чинимо и чинићемо све да, кроз улагања у реални сектор и фискално растерећење, стимулишемо послодавце како би кроз раст плата живот на овим просторима учинили бољим. За то треба новца, времена и добре воље политичара који су у врху БиХ. Бојим се да за то сада нема воље, посебно у бошњачком корпусу”, навео је Савановић.

Он је рекао да у Српској постоји око 3.500 бораца који немају покривен стаж осигурања од 15 година, што је минималан услов за остваривање пензије, и да се тражи модалитет како да се помогне тим лицима.

“За сада смо дошли до идеје да пензионишемо борце из те категорије, који са удупланим ратним стажом и стажом осигурања прелазе 15 година. Таквих има 549 и за те сврхе је потребно око милион марака годишње”, додао је Савановић.

Он каже да су преговори између социјалних партнера при крају и да мисли да “нису далеко” од потписивања колективног уговора.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име