Забрањен увоз 10.400 килограма мандарина због пестицида

0
151

Фитосанитарна инспекција Републике Српске забранила је увоз 10.400 килограма мандарина поријеклом из Турске због повећаног садржаја пестицида.

Из Инспектората Српске саопштено је да је забрана донесена у оквиру редовног прегледа пошиљке хране биљног поријекла при увозу, те да је ријеч о увознику са сједиштем у Брчко дистрикту.

Надлежни инспектор је приликом прегледа пошиљке извршио узорковање за лабораторијску анализу ради испитивања остатака пестицида.

“На основу извјештаја о лабораторијској анализи издатог од `Института за воде` Бијељина, у анализираном узорку мандарине утврђено је повећано присуство пестицида фенвалерат изнад вриједности прописаних Правилником о максималним нивоима остатака пестицида у и на храни и храни за животиње биљног и животињског поријкла”, појашњено је у саопштењу.

У саопштењу је наведено да је увозник затражио суперанализу која је обављена у “СП Лабораторији” у Бечеју у Србији, којом је потврђено повећано присуство остатка поменутог пестицида, на основу чега је донесено рјешење којим је наређено враћање спорне пошиљке или уништавање под надзором надлежног инспектора Брчко дистрикта.

Фитосанитарна инспекција Српске је недавно увознику из ФБиХ забранила увоз 5.400 килограма мандарина поријеклом из Турске због повећаног садржаја пестицида, а пошиљка је уништена под надзором надлежног федералног инспектора.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име