Залазје: Обиљежено 26 година од убиства српских цивила и војника

0
285

Служењем парастоса и полагањем цвијећа код споменика и костурнице у селу Залазје, данас се обиљежава 26 година од убиства 69 српских цивила и војника на Петровдан 1992. године у сребреничким селима Сасе и Залазје и братуначким Биљача и Загони.

Након служења литургије у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници, чланови породица погинулих, родбина, саборци и бројне делегације посјетили су мјеста страдања, положили цвијеће код спомен-обиљежја и прислужили свијеће.

Код споменика и костурнице на Залазју служен је парастос за убијене Србе на Петровдан 1992. године, као и за све остале српске војнике и цивиле из ове општине погинуле у одбрамбено-отаџбинском рату.

Јаке муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића, настављајући планско етничко чишћење српских простора започето у априлу, 12. јула 1992. године упале су у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини убијајући, пљачкајући и палећи све што су стигле.

Тог дана убијено је 69, а рањено много више српских бораца и цивила, док су 22 нестала и заробљена.

Посмртни остаци десеторо Срба пронађени су и ексхумирани 10. јуна 2011. године из масовне гробнице на Залазју. Идентификовани су и сахрањени на Петровдан 2012. године, док је двоје ексхумирано, идентификовано и сахрањено раније. Десеторо несталих још није пронађено.

За ове, као и за многе друге злочине над Србима из Сребренице и средњег Подриња, још нико није одговарао.

У Сребреници су јуче у данас нерадни дани у установама и предузећима због одржавања комеморативних скупова и сјећања на страдање бошњачког народа 11. јула и српског народа 12. јула.

Овим обиљежавањем биће завршен програм традиционалне меморијалне духовно-хуманитарне и културно-спортске манифестације “Петровдански дани” која се организује у знак сјећања на погинуле Србе.

Током манифестације одржана су спортска такмичења, као и посјете и пријеми, те уручени поклони за 30 породица погинулих и несталих српских бораца и цивила из ове општине као и ратним војним инвалидима.

Синић је у Цркви Покрова Пресвете Богородице у Сребреници служено вечерње богослужење, одржано вече духовне музике, а потом и приређено традиционално паљење петровданских лила.

Прије тога, у Народној библиотеци Сребреница представљен је други број часописа “Сребрни вијенац” који издаје сребреничко Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета”.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име