Запосленима у болници “Србија” данас исплата августовске плате

4
615
Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

Љекари болнице „Србија“ из Источног Сарајева већ седам дана траже да им буду исплаћене плате за август и септембар.

Како је за Српскаинфо потврдио портпарол болнице Далибор Бошковић, данас ће бити исплаћена августовска плата.

– Менаџмент на челу с директором је успио да обезбиједи средства за исплату плате – каже Бошковић.

Директор Горан Тодоровић раније је за „Српскаинфо“ објаснио да се „ради пуном паром како би се нашло рјешење“.

У ову позицију смо дошли тако што смо морали нека стара дуговања да платимо, па смо онда остали без текућих средстава. Од тих старих дуговања углавном се ради о дуговима за лијекове, неким преплатама из 2009. године и тако даље – објашњава Тодоровић.

На питање да ли је тачно да је ова болница у претплати код Фонда здравственог осигурања, он истиче да то јесте тако, али да то не значи да је болница добила тај новац од Фонда на рачун и потрошила, већ да је Фонд плаћао њихова ранија дуговања под притиском тих обавеза и да се тако дошло у ту ситуацију.

– Наслиједио сам 45 милиона КМ дуга, а наша текућа средства износе од осам до десет милиона КМ. Из тог износа се не могу финансирати и текуће обавезе и тај дуг, јер су и камате на тај дуг милионске – каже Тодоровић.

По његовим ријечима, посљедњи пут је плата у овој установи исплаћена 5. октобра, а за плате мјесечно треба око 400.000 КМ.

Предсједница синдиката доктора медицине Сарајевско-романијске регије Татјана Јовичић истиче да су тада примили плату за јули, те да су запослени сада већ егзистенцијално угрожени и огорчени.

– Трудимо се да одржавамо процес рада, али је све теже. Надамо се да нећемо доћи у ситуацију да морамо да прогласимо потпуну обуставу рада, у складу са Законом. Са нашим менаџментом немамо никакве контакте и не знамо ништа шта можемо да очекујемо – тврди Јовичић.

4 коментара

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име