Заслађивачи или шећер: Шта је заиста здравије?

0
297

Употребом вјештачких заслађивача нећете преко ноћи смршати и они нису замјена за квалитетну дијету.

О утицају шећера на наше здравље не треба много писати. Већ и мала дјеца знају како превише слаткиша и шећера може уништити зубе, а честа и дуготрајна конзумација може подстаћи развој низа болести, као што је и дијабетес тип 2, пише Express.hr.

Они који се шећера не могу одрећи, у покушају да смање његов унос због потребе мршављења или чувања здравља, посегнуће за вјештачким заслађивачима. Иако за разлику од правог шећера вјештачки шећер нема калорија или их имају јако мало, право је питање какав је њихов утицај на наше здравље и јесу ли они ‘здравији’ од обичног, бијелог шећера.

Велики број различитих врста вјештачких заслађивача налази се у низу прехрамбених производа, од хране до пића. Свима њима мисија је иста – имитирати шећер укусом, а умањити његове лоше карактеристике. Неки заслађивачи као што су сахарин, сукралоза, ацесулфам К и аспартам, јако су слатки чак и у малим дозама, што их чини идеалним за употребу у низу производа који се идентификују као да су без шећера, попут разних пића, слаткиша, гума за жвакање и сл.

Остали попут сорбитола и ксилитола (брезиног шећера) добра су замјена у низу производа за оне који би из здравствених разлога требало да избјегавају шећер. Већина ових замјена долази и с низом упозорења, стога не чуди што ће многи стручњаци на питање да ли треба да користимо ове замјене за шећер, одговорити како је ријеч о “личном избору”.

Ограничавање уноса шећера увијек је добро, и може смањити ризик од развоја гојазности, пропадања зуба и дијабетеса. За примјер коју количину шећера свакодневно уносите у себе рећи ћемо само како једна лименка познатог газираног пића садржи око девет коцкица шећера, што је много више од препоручене дневне количине коју би одрасла особа требало да конзумира. Важно је знати да због употребе вјештачких заслађивача нећете преко ноћи смршати и да они нису замјена за квалитетну дијету и здрав приступ исхрани.

Колико је синтетички шећер здрав?

Иако је већина заслађивача синтетички производ, неки су направљени од природних ствари, као што је нпр. заслађивач на бази стевије који је направљен од листова биљке. Синтетички производ не значи и да је нужно ријеч о производу који није здрав. Како би купцима олакшали одабир, на сваком прехрамбеном производу мора бити јасно назначено садрже ли заслађивач са ниским калоријама. Али сами заслађивачи не гарантују мршављење, а цијели процес биће успјешан једино ако је усклађен с комплетном исхраном и редовним вјежбањем.

“Постоје студије које показују како они који конзумирају храну са мање калорија, краткорочно и дугорочно, имају тенденцију губитка тежине”, рекла је др Стејси Локијер.

Регулација сваког вјешталчког заслађивача строго је одређена па тако њихови произвођачи морају показати доказе да заслађивач нема никакво штетно дејство. Између осталог морају доказати да не узрокује развој тумора, да не утиче на репродуктивне органе, да се исхраном у организму не претвара у друге потенцијално несигурне проводе, да не узрокује алергијске реакције и сл.

Европска агенција за безбједност хране одређује прихватљиву дневну мјеру њихове конзумације, што се сматра довољном сигурношћу да их можете узимати сваки дан током вашег живота без штетних учинака. О каквим износима је ријеч показаћемо на сљедећем примјеру.

Одрасла особа тешка око 70 кг може дневно да попије 14 конзерви напитка без шећера или 40 чајних кашика заслађивача аспартамана у чају или кафи, и неће прекорачити дневни лимит. Код дјеце ријеч је о четири лименке пића и 13 кашичица заслађивача. Али ако се питате шта је са неугодним нуспојавама, с обзиром на низ негативних ствари које се могу чути или прочитати, чврстих доказа о штетности ипак нема, пише Би-Би-Си.

Вјештачке заслађиваче не смију да конзумирају дјеца млађа од три године, али труднице смију. Особе рођене с ријетким генетским поремећајем фенилкетонурија треба да избјегавају аспартам јер може бити штетан за њих. Остали просјечно здрави конзументи вјештачких заслађивача треба да знају како превелика конзумација може да узрокује надутост и дијареју. Обољели од дијабетеса ће најчешће користити замјене за шећер, посебно зовин шећер.

Количина и улога шећера у организму посебно је важна код дијабетичара. Шећер је врста угљених хидрата и утиче на ниво глукозе у крви, а смањење уноса шећера може помоћи у одржавању нивоа глукозе у крви под контролом. Али и њихов одлазак на дијету, ако је потребан, такође не би у потпуности требао избацити шећер.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име