Застава: Легендарни Југо

0
1215

Југо (Yugo) или Застава Корал је један од најпознатијих аутомобила који се производио у фабрици „Застава“ у Крагујевцу, у Србији.

Идеја да се направи овај аутомобил је настала седамдесетих година 20. вијека због жеље да се направи путничко возило које ће у потпуности бити конструисано и произведено у Југославији. Дотадашњи модели су били углавном лиценце италијанског Фиата. Први Југо је склопљен ручно 2. октобра 1978. и био је поклоњен предсједнику СФРЈ Јосипу Брозу Титу, међутим ово возило се није толико допало маршалу што и не треба да чуди јер је он био научен на удобност разних Мерцедеса, Ролсова и Пакарда. Како било, серијска производња је почела 2. октобра 1980. и трајаће све до 2008. године. Већ 1983. је почео извоз у Велику Британију.

Инжињери из Крагујевца су заправо покушали да направе прилично употребљиво и јефтино возило, али можемо рећи да им баш и није пошло за руком да у томе успију. Приликом конструкције настојали су да искористе постојеће компоненте које су већ биле у производњи; тако је читаво подвожје преузето са Заставе 128/101, а оно се састојало од предњих и задњих осцилујућих рамена који су имали спиралне односно лиснате гибњеве, тзв. Мекферсон.Такође и погонски агрегат је био позајмљен од Заставе 128/101 Постоји више модела овог аутомобила: Југо 45 Јуниор, Југо 55, Југо 65, Југо корал, Југо кабрио. Застава је произвела 794.428 примјерака овог аутомобила од 1980. године а 256.691 је извезено из Југославије од чега 141.651 на тржиште САД. Међутим велики проблем овог аутомобила је био и неуједначен квалитет дијелова и лимарије. Зли језици су чак говорили да су са унутрашње стране облоге врата сретали натписе типа “Каква плата,таква и врата.” и сл.

Максимална брзина овог аутомобила зависи од модела и снаге мотора. Према подацима из званичног проспекта који се добија приликом куповине новог возила највећа могућа брзина Југа 45 је 135 км/h, Југа 55 140 км/h, Југа 60 око 150 км/h, а Југа 65 око 165 км/h . Убрзање од 0 до 100 км/h би требало да износи око 15,5 секунди за Југо 55.

Од 1986. до 1991. Југо је дистрибуисан и на тржишту Сједињених Америчких Држава што се сматра великим успјехом,а увожен је преко компаније »Југо Америка« познатог аутомобилског предузетника Малкома Бриклина. Тамо је стекао велику популарност својим димензијама, ниском цијеном и за америчке услове лошим квалитетом, тако да је постао веома познат аутомобил који има чак и своје клубове обожаватеља широм државе. Модели Jugo GV са мотором од 1,3 од 65 КС који су ишли за САД су били моного квалитетније израђени него за домаће тржиште.

Југо се појављује и у већем броју холивудских филмова, као што су Инспектор Геџет, Драгнет, Ко је убио Мону, Moonlighting, Птичји кавез, Откачени продуцент, Умри мушки 3, Врана, Спаситељ, Откачени професор, Домино, 101 далматинац, Ајрон мен 2, Аутомобили 2.

Југо је произвођен у више варијанти од којих су неке прилагођаване тржишту на којем је продаван. За америчко тржиште је припремљена и верзија са аутоматским мјењачем, но због распада СФРЈ никада није почео извоз тих модела. Југо произведен за тржиште Велике Британије је имао шибер.

Корал

Корал представља развој модела Југо 45, насталог 1980. године. Од почетка производње, са трака је сишло преко 750.000 примјерака.

Стигао је у многе европске земље, али и преко океана, у САД. Корал је био најтраженији Заставин модел. Мали градски аутомобил, јефтин, једноставан за одржавање и паркирање. На домаћем тржишту је био без конкуренције најјефтинији аутомобил (противвриједности око 3500 евра). Концепцијски и технолошки застарио аутомобил са почетка 1980-их. Корал је имао неколико врста мотора који су углавном били запремине 1116 кубних центиметара, преузети из Фиата 128 и произведени у београдском ДМБ. Многи се такође слажу да ти мотори нису могли да парирају по квалитету оригиналним италијанским. Мотори су имали 45 (907 кубика, мотор од Фиата 127), 55, 60, 65(1298 а касније 1302 кубика) коњских снага, сви опремљени са карбуратором. Касније ће овај склоп бити избачен и Југо ће прећи на модернији систем директног убризгавања горива произвођача БОШ. Мјењач је био петостепени, осим код модела „Корал 45“ гдје је био четворостепени. Ентеријер је спартански са лошом завршном обрадом. Највећи проблем, а нарочито зими, представљало је гријање које почиње да ради тек када се мотор довољно загрије. У „Коралу“ постоји могућност уградње радио уређаја и читача компакт-дискова који се не добијају уз возило. У касније моделе је уграђиван и упаљач за цигарете.

Корал ин

Најновији члан фамилије „Корал“ је био иновирани модел „Корал ин“. Модел је редизајниран под надзором дизајнерске куће ХЕУЛИЕЗ 2000. године, а у првој половини 2001. су кренуле прве пилот серије.

„Ин“ је задржао све добре особине претходне верзије „Корала“ а са иновираним позицијама добио је на изгледу. Изглед аутомобила обогаћује низ детаља као што су предња маска, елегантно заобљени браници и бочне лајсне а подесиви ретровизори и браве врата су у боји возила. Свјетлосна опрема је веома богата и функционална, а карактеришу је електрично регулисани халогени фарови, транспарентни показивачи правца и свјетла за маглу, чиме је омогућена изузетна видљивост ноћу и при отежаним временским условима. Квалитет и ергономија су били основни принципи при дизајнирању унутрашњости. Предња и задња сједишта су опремљена сигурносним појасевима и наслонима за главу. Модерна инструментна табла са прегледним управљачима и прекидачима пружа све неопходне информације. Као опције у понуди су наслони за главу и појасеви за задња сједишта, централна брава, радио-касетофон са 4 звучника, уградња ТНГ гасног уређаја и металик боја. Суштина аутомобила није промијењена.

Постоје 3 варијанте мотора: 1.1l и 1.3l Заставини мотори и 1.1l Пежоов мотор. Највећа мана је мјењач, који није прецизан, па се често дешава да умјесто у прву, мотор пређе у трећу брзину, или да умјесто у другу пређе у четврту. Аутомобил је солидне израде; највећа измјена се види на сједиштима, која су удобнија него на старијим моделима југа, као и на тапацирунгу, који је квалитетнији и привлачнији. Стандардне гуме су 155/70 п13 а уз моделе са Заставиним мотором се добијао резервни точак пуне величине, док се са Пежоовим мотором добијала смањена верзија која је стандардна за модерне аутомобиле страних произвођача. Волан је мало прерађен, тако да боље лежи у руци али је радијус окретања и даље велик за ову величину возила.

Кабриолет

Још крајем 1980-их година Застава је у свом производном програму имала кабриолет на бази модела Темпо/Корал.

Мали аутомобил је настао на основу жеља америчких купаца, ојачањем цјелокупне шкољке, са посебним нагласком на рам вјетробранског стакла. Од почетка је прављен са кровом који се аутоматски подиже и спушта са четири мјеста за сједење. Мали, живахан, атрактиван, једноставан и лак за одржавање израђивао се са моторима 1,3l у верзијама са двогрлим карбуратором или електронским убризгавањем.

Посљедњи примјерак Југа је сишао са производних трака 11. новембра 2008. након 794.428 произведених примјерака. Фабрика „Застава“ званично је престала са производњом 20. новембра 2008.

Легендарни Југо је, поред појављивања у холивудским филмовима, опјеван и неким у пјесмама за свога вијека, као што су: Металика – „The Day That Never Comes“ (на 5:35), Пол Шанклин: „In a Yugo“ (пародија пјесме Елвиса Прислија „In a ghetto“), Забрањено пушење: „Југо 45“.

За све југоносталгичаре Југо је дио „златног доба“ и култни аутомобил већине домаћинстава средње класе на просторима бивше СФРЈ.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име