Зашто је пасуљ добар за здравље?

0
163
Фото: Независне

​Иако се већ дуго говори да је конзумација пасуља добра за здравље, данас се овом поврћу придаје још више пажње због нових информација које доносе научници. Пасуљ посједује велику енергетску вриједност те садржи готово све есенцијалне аминокиселине.

Научници откривају да исхрана богата пасуљем може смањити ризик од срчаних обољења и одређених врста рака. Смјернице за здраву исхрану владе САД-а из 2005. препоручују дневну дозу од три шољице пасуља седмично.

Пасуљ посједује велику енергетску вриједност те садржи готово све есенцијалне аминокиселине. Поред тога садржи лецитин, као и калијум, калцијум, жељезо, фосфор, магнезијум, цинк и натријум.

Представља одличан извор бјеланчевина, а за разлику од других извора пасуљ има мало масти па не садржи оне засићене као ни холестерол. Од витамина одличан је извор фолне киселине, витамина Б6, К, рибофлавина (Б2) и Б3.

Асортиман фитохемикалија пронађен у пасуљу штити станице од рака и успорава раст тумора. Истраживачи на “Harvard School of Public Health” су изјавили да жене које конзумирају пасуљ најмање два пута седмично имају 24 посто мање изгледа да развију рак дојке, срчане болести, дијабетес типа 2, високи крвни притисак и рак дебелог цријева.

Што то чини пасуљ тако здравим?

Пасуљ је добар извор бјеланчевина, и за разлику од других извора бјеланчевина, пасуљ има мало масти, те не садржи засићене масти и холестерол.

Једна порција пасуља осигурава 20 посто дневних потреба за влакнима.

Истраживања су показала да особе које једу пасуљ добијају више ових кључних хранљивих материја од особа које не конзумирају пасуљ.

Које су врсте пасуља најздравије?

Научници са државног универзитета у америчкој савезној држави Колорадо тестирали су шест уобичајених врста пасуља који се могу наћи на тржишту и измјерили количину антиоксиданта у сваком од њих. Тестирање је показало да су црвени, шарени и тамноплави пасуљ имали и до десет пута веће количине антиоксиданта и других љековитих материја, него бијели и жути пасуљ.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име