Зашто је власт пала у Бањалуци?

0
318

Грађани централног дијела Бањалуке једни су од ријетких који су на изборима предност дали кандидату Савеза за побједу, Вукоти Говедарци, након чега су многи ту побједу приписали скупу „Правда за Давида“.

Говедарица је изгубио битку за предсједника Републике Српске, али је добио поверење гласача у Бањалуци. Он је у највећем граду Српске освојио 49,98 одсто гласова и тим, бар када је Бањалука у питању, новоизабрану предсједницу Жељку Цвијановић ставио на друго мјесто.

Стручњаци као разлоге наводе много тога. Неки тврде да се опозиција највише трудила управо око Бањалуке, други кажу да су Бањалучани махом гласали против власти, док трећи све приписују свакодневним окупљањима на Тргу Крајине.

Док је опозиција задовољна резултатом у Бањалуци, у Градском одбору СНСД већ је било јавно незадовољних, а пораз њихових кандидата прокоментарисао је и сам градоначелник Игор Радојичић, тврдећи да је на изборни резултат утицао тренутни амбијент у овом граду.

– Централно подручје града одреаговало је потпуно другачије у односу на читаву Републику. Бањалука је имала специфичан сплет околности и то се одразило и на резултат. Мислим да је на амбијент највише утицала емоција, а мање конкретни инфраструктурни пројекти. Они који очекују да ће изборе добити на мостовима и саобраћајницама често изборе изгубе од оних који играју на емоције – рекао је градоначелник Игор Радојичић гостујући на АТВ, додајући кроз смијех да су на првом мјесту емоције, па асфалт.

Иако су сви сагласни да је трагично убиство Давида Драгичевића имало утицаја на изборе, из СДС тврде је за овај резултат одговоран рад опозиције и квалитет који Говедарица има, негирајући градоначелникову изјаву.

– Нисмо сигурно играли на емоцију. Једини разлог Вукотине побједе је то што је народ у Бањалуци схватио да актуелна власт не води Српску правим путем. Ипак, грађани Бањалуке виде више, јер овде има више дешавања – рекао је предсједник Градског одбора СДС, Младен Кајкут, додајући да су гласачи руралних подручја купљени градњом асфалта.

Кајкут признаје да међу њиховим гласачима има и оних који су ишли логиком да дају глас против СНСД, али су већина људи који су препознали квалитетну кампању коју је водио СДС.

Задовољни разултатима избора, из ПДП тврде да се амбијент пред изборе у Бањалуци не може назвати специфичним.

– Тај амбијент је настао као посљедица јасно видљивог и недвосмисленог незадовољства грађана. У центру града имате оца који више од 200 дана тражи истину и правду за своје убијено дијете и све дуже редове пред конзулатом гдје у редовима стоје људи који су одлучили да са својим породицама оду и не враћају се – рекао је члан Градској одбора ПДП Саша Чекрлија.

Док оба политичка блока имају своја оправдања, унверзитетски професор Ђорђе Вуковић, каже да људи гласају разумом и срцем, те да то једно друго не искључује.

– Изградња мостова, кружних токова и канализације јесте важна, али су безбједност, повјерење у институције, политичке поруке, поштовање људи и злоупотреба јавних ресурса такође важни за гласање разумом и срцем. Не знам како градоначелник мисли да је пјевање под шатором на Мањачи политички рационално, а гласања због страха за безбједност дјеце и жеља да институције рјешавају брзо и ефикасно случајеве убистава ирационало или емоционално – рекао је Вуковић, коментаришући изјаву Радојичића.

Додаје да је чињеница да је велики број људи гласао против власти, те да и ту постоји и рационала и ирационална компонента.

– Није исправно потцјењивати суграђане и мислити да су емотивно рањени гласали, а када им пријетите другим народима, британским шпијунима или издајом, говорити да су ту гласали рационално. Опозиција је у Бањалуци понудила много младих квалитетних људи, који су својим активностима освојили гласове – каже он.

Додаје да је трг имао велику улогу, али свакако не пресудну.

– Није један догађај пресудио, људи имају своју главу. Трг није узрок, већ посљедица стања у Републици Српској и Бањалуци. Нису људи гласали против власти зато што 100 људи сваки дан стоји на тргу, него зато што је једна дјечак убијен. Мислим да одговорни политичари не требају да навијају и искључуј већ да помогну да се то ријеши – навео је Вуковић.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име