Зашто лубеницу не треба држати у фрижидеру

0
566

Не постоји током љета љепше слатко освјежење од хладне лубенице, али истраживања доказују да не смијете да је држите у фрижидеру!

Волите расхлађене лубенице? Ако их стављате у фрижидер, правите велику грешку! Америчко министарство пољопривреде је то доказало.

Наиме, како кажу стручњаци, лубеницу треба држати на собној температури како би задржала све хранљиве састојке којима обилује. Када је хладна, лубеница губи већину витамина и хранљивих материја.

Још једна ствар коју су научници открили је та да лубеница наставља да производи витамине и хранљиве материје и након што је убрана, али поново – само ако је на собној температури. Када је ставимо у фрижидер, тај процес се значајно успорава.

У склопу истраживања научници су на 14 дана ставили лубеницу на 21, 12 и 5 степени и испоставило се да оне које су биле чуване на 21 стапен имају 40 одсто више ликопена и од 50 до 139 одсто више бета каротена.

Чињеница да намирнице губе хранљива својства када се држе у фрижидеру није непозната.

Свака намирница у фрижидеру губи здраве материје. Зато лубенице треба купити онолико колико сте израчунали да ће се појести и одмах је конзумирати. Ако вам ипак остане, боље је да јој извадите коштице, изблендирате је и замрзнете, па оставите за јесен или зиму. Увек је, за сваку воћку, већа корист ако је или одмах конзумирате или нерасечену замрзнете, а највише хранљивих материја губи се када је начету ставимо у фрижидер.

А лубеница је једна од најбољих ствари којима можете да се почастите љети јер се састоји од 90 одсто воде, па ћете вас хидрирати и освјежавати. Због тог њеног својства је идеална и за дијете, а пуна је хранљивих ствари попут витамина а и ц, бетакаротена, ликопена, гвожђа, цинка и многих минерала.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име