Зашто су добре клементине?

0
304

Клементине су настале укрштањем мандарина и слатке поморанџе.

Доказано ублажавају стрес и позитивно дјелују на кожу.Двије клементине дневно обезбеђују препоручену дозу витамина Ц.

Поред аскробинске киселине, садрже и бета каротен, па су добре и за вид. Ту се и протеини, минерали, влакна, угљени хидрати, масти и прегршт других витамина (А, Д, К, Е, Б6 и Б12). Дјеца их радо једу, јер немају семенке.

Мирис клементина стимулише тијело да ослобађа серотонин (хормон среће), што дјелује умирујуће, побољшава сан и ублажава стрес.

Ако се сок ове воћке нанесе на лице, уништиће бактерије које изазивају бубуљице.

Клементина је и одличан извор антиоксиданата који уништавају слободне радикале. Због тога је одлична за регенерацију и ревитализацију тјелесних ћелија, чиме се побољшава имунитет.

Клементина обезбјеђује одговарајући баланс киселина у тијелу, поспешује умне активности, смањује ниво холестерола, одржава тјелесну тежину, ублажава дигестивне проблеме.

Осим тога, могуће је превентивно дјеловати конзумирањем ове воћке на пет најчешћих болести данашњице.

Превенција рака

Витамин Ц и антиоксиданси јачају имунитет. Усљед слабљења имунитета организам постаје подложнији настанку рака и брзм ширењу малигне болести.

Превенција можданог удара

У најважније елементе који се налазе у клементини убрајају се минерали, а међу њима су цинк, магнезијум и калцијум. Све ове природне супстанце могу активно да смање ризик од можданог удара.

Превенција срчаног удара

Плод ове воћке пун је калијума, минерала који чува здравље срца, подстиче бољу циркулацију крви и ослобађа је од нагомиланог холестерола.

Превенција гестацијског дијабетеса

Гестацијски дијабетес настаје када хормони у току трудноће ометају способност тијела труднице да користи инсулин као хормон који претвара шећер у енергију. Конзумирање клементина током трудноће може помоћи, јер ово воће у себи има низак ниво природног шећера који је сасвим довољан за исхрану у периоду другог стања.

Превенција камена у бубрегу

Клементине спречавају појаву каменова у бубрезима, јер обезбјеђују равнотежу соли кристала у бубрезима и уништавају их прије него што се претворе у камење.

Савјет плус

Посебно се препоручује потрошња клементина на празан желудац, како би се спријечила појава гасова.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име