Зашто су Сунце и Мјесец привидно исте величине на небу?

0
326

Када са Земље гледамо у небо, величина Сунца и Мјесеца је иста. То је зато што је пречник Сунца око 400 пута већи од пречника Мјесеца – али Сунце је такође око 400 пута удаљеније од Земље.

Због тога Сунце и Мјесец изгледају као да су исте величине, гледајући са Земље. И то је разлог зашто ми на Земљи можемо да свједочимо невјероватном спектаклу – потпуном помрачењу Сунца.

Нико не зна која је вјероватноћа да још негдје постоји сличан случај, јер нико не зна колико планета и мјесеца постоји у свемиру. Астрономи су октрили око 893 удаљена соларна система до сада и мало знамо о њиховим мјесецима.

Myles Standish, математички астроном и бивши професор на универзитету Yale тврди да је ова сличност јединствена међу планетама и мјесецима у нешем свемирском окружењу.

Али, иако је фасцинантна чињеница да су сличне величине, Сунце и Мјесец нису увијек били исте величине, гледајући са Земље. Уствари, Мјесец и Сунце су ријетко исте величине. Удаљеност Мјесеца од Земље благо варира током периода од једног мјесеца. Због тога се привидна величина Мјесеца на небу увијек мијења.

У одређеном периоду мјесеца, Мјесец је у најдаљој тачки стоје орбите око Земље. У тим случајевима није довољно велик да потпуно прекрије Сунце. Ако се помрачење деси тада, вањски дијелови Сунчеве површине ће се видјети као прстен око Мјесеца. Ово помрачење се зове прстенасто помрачење. Тада се помрачење не може посматрати без специјалних филтера. У сваком случају, фасцинантан је осјећај присуствовати било каквом помрачењу и стајати у линији са Сунцем и Мјесецом.

Такође, Мјесец се од Земље сваке године удаљи за 4 центиметра. То значи да некада давно, прстенастих помрачења. Сва помрачења су била потпуна јер је, гледајући са Земље, Мјесец увијек би овећи од Сунца.

Можемо закључити да у далекој будућности неће бити потпуних помрачења, јер Мјесец никада неће бити довољно велик да потпуно прекрије Сунце.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име