Зашто вишечлане породице из Пала нису добиле обећани новац?

1
932
ПАЛЕ, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Жељко Нинковић предсједник Удружења вишечланих породица "Пале четири плус".

Удружење вишечланих породица “Пале 4 плус” основано је крајем 2015. године и тренутно броји око 110 породица, од чега је 99 породица са потпуном евиденцијом о броју дјеце, имовном стању и запослењу.

Предсједник Удружења Жељко Нинковић рекао је да од општине Пале још увијек чекају на обећање и новчана средства предвиђена ставком пронаталитетног додатка, која је усвојена буџетом за 2017. годину и до данас никад исплаћена.

“У буџету смо предвиђени са ставком од 1.000 КМ, као канцеларија, али је најбитније што је на крају 2016. усвојен буџет у коме је ставка пронаталитетни додатак, односно за сваку мајку која је родила четворо или више дјеце, одређена буџетом и та ставка би требала да износи 94.000 КМ”, каже Нинковић и додаје да је година дана је прошла, обећања и даље постоје, али новца нема.

Он каже да је Скупштина општине ребалансом утврдила да је буџет смањен на 80%, чиме је износ од 94.000 намијењен њима смањен за 18.800 КМ, односно на 75.200 КМ.

“Годину дана је прошло, а ниједна марка није уплаћена на име пронаталитетног додатка. Тек 5. октобра ове године расписан је конкурс од стране Скупштине општине, гдје су сви наши чланови могли да конкуришу, иако су сви ти документи већ били достављени почетком године у Удружење и које смо ми могли да предамо и раније”, каже Нинковић.

Нинковић истиче да су на том конкурсу 43 вишечлане породице прошле услове конкурса, али проблем није ријешен јер новац нису добили.

“Не знамо шта се дешава, у контакту са општинским властима добијамо стална увјеравања да ће то бити исплаћено и да та средства сигурно морају бити исплаћена, међутим категорија вишечланих породица је заобиђена током читаве године. До дана данашњег дана није уплаћено ни марке”, напомиње Нинковић.

Он наводи како Удружење “Пале 4 плус” од 99 евидентираних породице броји 419 дјеце, а само у 42 породице ниједан од родитеља није запослен, док 44 породице имају само једног запосленог родитеља, а само 13 породица има са оба запослена родитеља.

Такође, 29 очева из тих породица су демобилисани борци и учесници протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, а при том се налазе на бироу за запошљавање.

“Мјесечна средства за ове 43 породице, које су прошле на овом конкурсу, износила би нешто више од 145 КМ, односно 1.750 КМ на годишњем нивоу. То би била значајна ставка како би породице обезбједиле основне и егзистенцијалне услове за живот”, истиче Нинковић.

Нинковић наводи како се већина чланова из овог Удружења изјаснила да је спремна и на протесте уколико не добију обећана средства предвиђена буџетом за 2017. годину.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име