Затражено поскупљење цијене гаса за више од 30 одсто

0
200
Фото: Pavlo Palamarchuk/EPA

Појашњавајући свој захтјев за повећање велепродајне цијене гаса према дистрибутивним компанијама БХ-Гас је данас саопштио да је предметно повећање искључиво засновано на порасту цијена нафте и нафтних деривата у 2018. години, а слиједом чега је дошло до директног повећања руске набавне цијене гаса.

– Овај тренд повећања руске цијене је био и у дијелу 2016., 2017. и 2018. године, те је у овом периоду руска цијена гаса повећана за чак 100 одсто. БХ-Гас је од 2017. године, а у сарадњи са Федералним министарством енергије, рударства и индустрије у протеклих 18 мјесеци задржавао продајну цијену гаса на нивоу од 495,00 КМ/1000 Sm3, чиме је кроз пословање амортизовао било какву корекцију цијене гаса навише – наводи се у саопштењу за јавност БХ-Гаса.

Како се БХ-Гас почео суочавати са енормним губицима на разлици у цијени између набавне и продајне цијене гаса, који у мјесецу јануару на дневној бази износе cca 80.000 КМ, истиче се у саопштењу, органи компаније су одлучили поднијети захтјев за корекцију велепродајне цијене гаса према ресорном Министарству.

– Слиједом наведеног, желимо упознати јавност да БХ-Гас посједује све фактуре од 2016. године па наовамо, у којима је евидентиран пораст руске цијене гаса и да посједује све доказе о рационалном смањењу трошкова БХ-Гаса, чиме смо свели трошкове БХ-Гаса на износ од cca 4 одсто од укупне цијене коштања, што је сматрамо најмањи износ у компарацији са осталим јавним компанијама – наводе из БХ Гаса.

Додају да уколико постоје било какве сумње у калкулацију која је усвојена и прослијеђена према ресорном Министарству, стоје на располагању за провјеру свих навода, јер БХ-Гас “нема намјеру да кроз цијену гаса утиче на стандард грађана, али с друге стране како се ради о увозном енергенту на исти начин као што је нафта и нафтни деривати, то смо да би редовно пословали морали започети процедуру корекције цијене, на што смо и обавезани према важећим законским прописима”.

– БХ-Гас остаје у обавези да чим кроз руску цијену гаса будемо у прилици да исту смањимо, то ћемо урадити на исти начин као што смо у протеклом периоду цијену гаса у 4 наврата смањили за 40 одсто. Уједно, компарације ради, велепродајна цијена гаса у Републици Српској је у посљедњих 6 мјесеци повећана са 435,00 КМ на 654,00 КМ/1000 Sm3, што чини повећање од преко 50 одсто – саопштено је из БХ Гаса.

Из ове компаније истичу да су након одлуке Надзорног одбора БХ-Гаса упутили захтјев и образложење према ресорном Федералном министарству енергије, рударства и индустрије и Федералном министарству трговине, те тиме поступили по одлуци Надзорног одбора. Кроз овај захтјев, како се наводи, тражено је повећање велепродајне цијене гаса са 495,00 на 650,00 КМ/1000 См3. Након тога, затражено је додатно образложење Федералног министарства енергије рударства и индустрије, те је у одговору додатно образложен комплетан захтјев и документовани показатељи на којима се захтјев заснива.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име