Затворен 16. „Арт симпозијум Јахорина“

0
315

На Економском факултету на Палама вечерас је затворена 16. Међународна ликовна колонија “Арт симпозијум Јахорина” на којој је представљено 40 умјетничких дјела насталих током осмодневног рада.

Оснивач и умјетнички руководилац “АРТ симпозијума Јахорина” Лазо Савић нагласио је да је јако задовољан шеснаестим сазивом ликовне колоније која је једна од најбољих до сада по количини слика и квалитету ликовних дјела.

“И 2010. година била је значајна као и ова када смо прешли на тему `Фигура у савременој умјетности – велики формат`. Од 15. јула када је манифестација отворена па до данас настало је више од 40 умјетничких дјела које је насликало 18 сликара, вајара и графичара из БиХ, Србије, Македоније, Русије, Шпаније, Јужне Кореје, Бугарске и Кине”, рекао је Савић новинарима.

Он је поручио да ће слике бити изложене на манифестација “Сарајевска зима” идуће године и по жељи галерија у БиХ.

Према његовим ријечима, има доста аутора који су дали максимум од себе као што је Елена Шумахер из Русије, Мирослав Микић из Македоније, Светле Радулов и Николај Русев из Бугарске, вајари Валентин Левов из Бугарске и двије младе Корејке, па се не може издвојити нека посебна слика.

Начелник општине Пале Бошко Југовић нагласио је да је “Арт симпозијум“ оправдао очекивања, јер је 18 умјетника за десетак дана рада оставило 40 дјела.

Он је истакао да је ово једна од боље организованих и по квалитету дјела најуспјешнија ликовна колонија до сада.

“Разговарали смо са организатором и ова дјела ће у наредном периоду бити изложена на више мјеста, јер смо имали и имаћемо шта да видимо. Очекујем и сљедеће године овакву посјету умјетника”, поручио је Југовић.

Македонска сликарка Јулијана Гешевска каже да први пут учествује на ликовној колонији, те да не размишља дуго какву ће слику направити јер ради еспресно.

“Када сам путовала према Палама добила сам идеју, с обзиром да је природа јако лијепа, па сам тако и насликала кањон Сутјеске и птице. Радим акрилним бојама на платну”, рекла је Гешевска.

Николина Песлаћ из Бањалуке нагласила је да је “Арт симпозијум” њена прва интернационална колонија која важи за једну од најпознатијих и најбољих колонија.

Према њеним ријечима, она је графичар и највећим дијелом бави се цртежом гдје комбинује акварел и ситни вез рапидографима, те да инспирација долази из природе то јесте комбинација апстракције и природе са употребом много боја.

Циљ Међународне ликовне колоније је афирмација ликовне умјетности, развој еколошке свијести, подстицај туризма у Републици Српској, БиХ и региону.

“Арт симпозијум Јахорина” основан је 1. маја 2003. године под покровитељством Олимпијског центра “Јахорина” и уз подршку тадашњег градоначелника Источног Сарајево Предрага Ласице.

Међународна ликовна колонија угостила је бројне умјетнике из Јапана, Њемачке, Чешке, Мађарске, Русије, Украјине, Шпаније, Италије, Египта, Грчке, Ирске, Америке, Холандије, Француске, Турске, Бугарске, Македоније, Србије, Црне Горе, Хрватске, Јужне Кореје, Кине чија су дјела представљена на око 80 изложби у Српској, БиХ и иностранству.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име