Због чега не треба пити киселу воду?

0
1152

Многи не могу да заврше оброк без минералне газиране воде, у народу познатије као “кисела”. Међутим, ново истраживање показује да то није добра навика.

Научници су открили да се гутањем гасова кроз пиће покреће лучење хормона глади, што вас подстиче да једете више. Дакле, стручњаци су открили да се уз киселу воду, која има нула калорија, ипак можете угојити.

У студији Бирцајт универзитета на Палестинској западној обали, 16 пацова подијељено је у четири групе.

Прва група добила је да пије воду, друга заслађени негазирани напитак, трећа газирани заслађени напитак и четврта, газирано пиће са вјештачким заслађивачем. Сви су добили приступ неограниченим количинама хране.

Послије три мјесеца, они који су добијали газиране напитке, били су много тежи од осталих мишева – чак 20 одсто.

Научници су онда одлучили да студију спроведу и на људима, али су умјесто свих тих пића, једној групи дали да пије обичну газирану минералну воду уз доручак. Испоставило се да је код њих ниво грелина, хормона глади, био шест пута виши него код испитаника који су добили обичну воду.

Наравно, студија је спроведена на сувише малом броју испитаника, да би била релевантна, али нас подсјећа на стару мудрост – најбоље пиће на свијету је обична вода.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име