Због чега неки људи мрзе загрљаје и додире?

0
436

Свима онима који готово увијек устукну када треба да се загрле са непознатом особом живот може да буде прилично замршен. Амерички научници су покушали стручно да објасне шта изазива њихово зазирање од физичког додира.

Такви људи често немају избора него да стисну зубе, потисну непријатност и да прихвате загрљај. Или да га некако избјегну – пољупцем послатим у ваздух или руковањем.

Научници тврде да је у већини случајева проблем у васпитању, као и да несклоност одраслих људи загрљајима у већини случајева потиче из дјетињства.

Склоност ка физичком додиру, без обзира на то је ли ријеч о загрљају, миловању по глави или раменима, или о руковању, често је посљедица искустава које особа носи из најранијег дјетињства“, каже професорка Универзитета Severni Ilinois Suzan Deges Vajt.

Студија спроведена 2012. године упућује на то да су особе које су одрастале уз родитеље који су их грлили и мазили наставиле са истом праксом и да је већа вјероватноћа да су исти образац понашања примијениле и код сопствене дјеце. Резултати студије указују на то да су “загрљаји важан дио емоционалног васпитања дјетета”.

Ипак, професорка Deges Vajt износи и контрадикторну информацију по којој одрастање без честих загрљаја код неких људи има супротан ефекат.

Наиме, како научница објашњава, “недовољно грљена дјеца у одраслом узрасту често вапе за физичким контактом и не могу да се поздраве са пријатељима без загрљаја или додира по руци или рамену”.

Научница каже и да не треба занемарити ни културолошке елементе када је физички додир међу људима у питању. Она као примјер наводи становнике Америке и Велике Британије који се, по подацима из 2010. године, грле много ређе од становника Француске или Порторика.

Deges Vajt каже да сматра да је паметно избјегавати грљење са непознатим људима, као и да свако има право да има контролу над оним што му се догађа са тијелом.

Она додаје да се аверзија према грљењу може превазићи, али да то није нужно, јер нема ничега лошег у избјегавању загрљаја и због тога не треба осјећати притисак.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име