Збогом пребрзој вожњи: ЕУ уводи лимитере брзине

0
254

Сви нови аутомобили на европском тржишту од 2022. године биће опремљени обавезним системом (ИСА) за ограничење брзине који треба да онемогући возаче да возе брже него што је дозвољено.

Ова одлука донесена је на приједлог Европског савјета за безбједност саобраћаја (ЕТСЦ), који тврди да ће се на тај начин број саобраћајних незгода на Старом континенту смањити за 30%.

Захваљујући новом систему, број погинулих на европским путевима смањио би се за 25.000 у периоду од 15 година, процјењује ЕТСЦ.

Intelligent Speed Assistance (ИСА) користиће ГПС податке и постојећи систем за “читање” саобраћајних знакова како би у складу са ограничењем брзине на одређеној дионици лимитирао снагу мотора и брзину аутомобила, сазнаје магазин Ево.

Као и у случају постојећих лимитатора брзине, и ИСА би могао да се деактивира оштрим притиском на папучицу гаса. Ипак, у односу на актуелне системе, уколико би возач наставио да вози брзином већом од дозвољене наредних неколико секунди, ИСА би се огласио краткотрајним звучним алармом, уз визуелно упозорење на инструмент табли, које би остало активирано све док возач не смањи брзину испод прописане границе.

Како наводи ЕТСЦ, овај систем би у почетку примене имао опцију да може да се искључи по жељи возача, како би се јавност постепено припремила на коришћење новог уређаја, али би касније постао обавезан.

Подсјећамо, Волво је недавно такође из разлога безбједности најавио увођење сличног система којим би се од 2020. године максимална брзина на аутомобилима тог произвођача електронски ограничила на 180 км/ч.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име