Зеленгорска језера, врхови и боровнице одушевљавају туристе

0
742

Група од двадесетак туриста из Ријеке, Опатије и Загреба, која се придружила планинарима и берачима боровнице на зеленгорским језерима Горње и Доње баре, одушевљена је љепотом Националног парка “Сутјеска” гдје бораве у оквиру традиционалне манифестације Туристичке организације Фоча “Дани боровнице”.

“Први пут смо овдје, окупали смо се у језеру, веома необично искуство. Све је тако лијепо, зелено и пространо, мјесто створено за одмор. Дио наше екипе је био и на Маглићу, то су планинари који годинама обилазе врхове италијанских Алпа, а Маглић је на њих оставио снажан утисак”, каже Дорела Марцан из Ријеке.

Милош Френс из Опатије рекао је да ће у националном парку боравити осам дана.

“Ту смо тек трећи дан, обилазимо цијели парк – Маглић, Волујак, Зеленгору, природа је невјероватна”, каже Френс.

На Доњим барама дружили су се берачи боровнице и планинари који су претходних дана обилазили језера Зеленгоре.

Мехмед Крекић из Тузле, који је први пут учествовао у акцији фочанских планинара, каже да му је ово била дугогодишња жеља. “Све је прошло супер, имали смо феноменалне излете на прелијепа језера”, рекао је Крекић.

Словенац Божидар Алич истиче да се исплати доћи из Лјубљане због овог језера.

Дугогодишњи фочански планинар Славко Суботић каже да је Зеленгора толико лијепа да је сваки сусрет са њом ново и непоновљиво искуство.

“Сваки пут када се вратим на Зеленгору имам утисак да сам први пут ту. Увијек можете да видите нешто ново, јер ово је прелијеп крајолик, непоновљив. Зеленгора у преводу треба да значи доживљај”, рекао је Суботић.

Зоран Вукадиновић из Планинарског друштва “Зеленгора” рекао је да је у акцији учествовало стотињак планинара и да је била веома успјешна.

“У чарима зеленгорских глечерских језера уживали су планинари из Новог Сада, Зрењанина, Ужица, Прибоја, Тузле, Сарајева, Бањалуке, Лјубљане и других градова”, рекао је Вукадиновић.

Мада је велика суша знатно умањила овогодишњи род боровнице, посјетиоци Националног парка могли су да пробају разне специјалитете од боровнице, чију је презентацију на Тјентишту организовала Туристичка организација Фоча.

Директор туристичке организације Лјепосава Ђајић каже да су туристи дегустирали ликере, сокове, пите, слатко и колаче од боровница.

“Имали смо много посјетилаца из разних крајева бивше Југославије, а било је и Швеђана и Норвежана који су радо куповали специјалитете од плавичастих бобица”, додала је Ђајићева.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име