Земљиште на Требевићу између пресуде и нагодбе

1
856
Фото: sarajevo-rs.com/РАС Србија

Одборници паљанске Скупштине на идућој сједници ће одлучити о могућој нагодби „Водовода“ и приватног предузећа „Станишић“ у вези са земљиштом на које и једни и други полажу право.

Заврзлама око земљишта површине 16.000 метара квадратних на Требевићу је почела прије три годне када га је „Станишић“ купио од комуналног предузећа „Глог“ из Источно Старог Града и ту направио туристичко- рекреативни центар. Међутим, проблем је настао јер је тај простор користио паљански „Водовод“ за растеретне коморе, а који покушава да оспори „Станишићу“ право власништва над земљиштем.

Због тога се води судски спор тежак 300.000 КМ колико тражи предузеће „Станишић“ да му се исплати уколико „Водовод“ не прихвати неколико понуђених решења.

Директор предузећа „Станишић“ Његош Пољаковић објашњава да су понудили „Водоводу“ три рјешења, и то откуп земљишта које им је потребно за објекте које користе, закуп или измјештање на другу локацију.

„Они су то категорички одбили оспоравајући нам власништво и ми нисмо могли ући у посед свог земљишта, да би они 2016. године подигли против нас тужбу спорећи нам ваљаност уговора путем кога смо дошли у власништво“ каже Пољаковић.

Како је паљански „Водовод“ општинско предузеће, у разговоре је било укључено и тадашње општинско руководство. У јуну 2016. на иницијативу бившег начелника Миодрага Ковачевића организован је састанак представника општине, „Водовода“ и предузећа „Станишић“.

Ковачевић тврди да су тада покушали да ријеше проблем, али да то није било могуће.

Фото: Мариана Ђурић/РАС Србија

„Када је фирма „Станишић“ ушла у тај посјед, „Водовод“ је покушао да то забрани. Тада је Крсто Мичић, директор „Водовода“, изразио став да се то не може куповати и продавати што ће он доказивати на суду. Фирма „Станишић“ је тражила да се плаћа накнада за цијеви које се налазе на тој земљи, али се нисмо услагласили“ каже Ковачевић.

Међутим, у „Станишићу“ тврде да су они од почетка у судском поступку тужена страна, а не тужиоци. Накнадно су, кажу, морали поднијети тужбу за улазак у посјед земљишта, које су купили на јавној лицитацији. Пољаковић тврди да се поступак води у њихову корист, али да не желе да наплатом тужбеног захтјева у износу већем од 300.000 марака нанесу штету општини или доведу у питање функционисање „Водовода“. Зато су предложили вансудско поравнање и траже исплату од 56.000 КМ, јер је то цијена дијела земље на којој се налази растеретна комора „Водовода“.

Истовремено,из „Водовода“ су обавијестили начелника општине Пале о овом судском спору гдје су навели да су спремни на компромис, који ће уважити интересе свих страна.

Међутим, опозиција предвођена СДС-ом не прихвата да се о овом питању расправља и одлучује на сједници Скупштини општине. Сматрају да Скупштина није надлежна за давање сагласности „Водоводу“ за вансудско поравнање.

Менаџер предузећа „Станишић“ и одборник ДЕМОС-а у паљанској скупштини Ако Станишић демантује тврдње из СДС да се ради о водозаштитној зони која се не смије продавати. Он истиче да на том земљишту нема изворишта, те да објекат има своју заштитну санитарну зону.

„Када би рекли да поклањамо ту земљу „Водоводу“ поновно би био проблема, и то од ових људи који праве проблем тамо гдје га нема“ каже Станишић.

Истиче да ће прихватити вансудско поравнање уколико сви одборници локалног парламента гласају за тај приједлог.

Изостала сагласност Правобранилаштва

Бивши начелник општине Пале и члан СДС Пале Миодраг Ковачевић тврди да се за продају, али и за вансудско поравнање, мора прибавити потврда Правобранилаштва РС.

„Ја сам видио те папире и то је до пола завршен посао. Укљижено је у грунту, а није у катастру. Постоје двојне евиденције. Републичка управа то не би ни укљижила у катастар без сагласности правобраниоца. То је требало од почетка, када се земља продаје, да се тражи мишљење правобраниоца, да он да сагласност на купопродајни уговор и онда се књижи земља. Тако се продаје сва имовина у држави“ каже Ковачевић.

1 коментар

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име