Жена, мушкарац и главобоља

0
317

Да ли знате одраслу особу која никад нема главобоље? Такви срећници су ријетки, научници тврде да их на свијету има мање од десет одсто.

Међутим, када се мало осврнете око себе, да ли примјећујете ко се највише жали на бол у глави и врату? Познато је – то су жене. Такође је доказано да није ствар у томе да жене теже подносе бол, већ да заиста много чешће пате од главобоља.

Током годину дана око 90 одсто људи има главобољу, међутим, тек један одсто њих су заиста „тешки случајеви“. Жене три пута чешће имају главобољу од мушкараца. Такође, и географија има великог утицаја – један тип главобоље често је особен за једну област.

Занимљиво је да позната изрека „боли ме мозак“ није научно утемељена јер мождане ћелије немају рецепторе за бол. Када имамо главобољу, у ствари осећамо бол у појасу који окружује мозак. Реч је о девет структура које могу да боле, као што су мишићи, нерви, крвни судови, лобања или синуси.

Научници класификују главобоље у 13 типова према томе зашто боли, где боли и на који начин боли. Но, оно што нас све највише занима је – зашто имамо главобоље.

Узроци главобоље могу се пронаћи у генетској предиспозицији, повреди главе, болестима као што су менингитис или инфекција синуса. Затим, неки од повода могу бити промјена времена, емоционални узроци као што су стрес, депресија и анксиозност, неадекватна храна и пиће, проблем са сном, бука, превише физичке активности, премало физичке активности…

Главобоља која није узрокована обољењем често се рјешава уношењем више воде, избјегавањем кофеина кога има у чајевима и кафи, уз више сна, здраву исхрану и што мање стреса.

Но, овде се не помиње одговор на питање зашто жене више пате од главобоље него мушкарци. Једна од новијих теорија о којој научници још расправљају зачета је на UCLA (Универзитет Калифорније, Лос Анђелес). Истраживачи са овог универзитета који су радили тестове на мушким и женским мишевима, наиме, сугеришу да жене имају брже окидаче који активирају свијест о мигрени.

Заправо, пацијенти који болују од мигрена према овом истраживању имали су необичну карактеристику: драматично велику мождану активност таласа који се протежу унакрсно преко површине мозга.

Међутим, оно што је овде разлика између мушкарца и жена јесте што је код жена ова активност можданих таласа била много лакше побуђивана него код мушкараца. Јачина стимулуса који је довољан окидач за главобољу код мушкараца је био два до три пута виши у односу на жене. То значи да ће исти догађај који изазива главобољу жена осјетити много прије и много чешће него мушкарац.

Међутим, научници са UCLA нису се бавили једном важном карактеристиком жена – промјеном нивоа хормона.

Када би направили график нивоа мушких и женских хормона, током једног периода, на примјер једног месеца, примјетили бисмо врло упадљиву разлику. Док мушки хормони приказују равне линије које готово увек имају исте вриједности, женски имају упадљиве скокове и падове, и то различитих хормона у различито вријеме током мјесеца. Естроген и прогестерон, два хормона која доминирају мјесечним циклусом жене, могу имати утицај на хемијске супстанце у мозгу које се повезују са главобољама.

Генерално, што је нижи ниво естрогена, то је већа шанса да се појави главобоља, наводе љекари америчке клинике Мејо. Како у току мјесеца нивои овог хормона са неком правилношћу опадају и расту, неке жене могу примјетити правилности и у главобољама. Познато је, на примјер, да је ниво естрогена најнижи на самом крају месечног циклуса жене и да тада нагло пада, а да је највиши на средини циклуса када се жене обично осјећају веома добро и полетно. Сличан утицај има пад нивоа хормона у вријеме менопаузе.

Без обзира на сва ова знања и истраживања, главобоље које су један од најчешћих узрока бола код људи, још су нам веома непознате. О томе свједочи и стално увећање вриједности свјетског тржишта аналгетика које би до 2015. године могло да достигне вриједност од 34,6 милијарди долара.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име