Животиње добри метеоролози

0
244

Упркос савременој технологији и високом степену тачности у прогнозирању временских прилика, још увијек се људи равнају према традиционалној, народној метеорологији.

Постоји велики број примјера да сељаци прогнозирају вријеме према понашању животиња: мачака, паса, риба, птица, мишева, инсеката и других, али су у прогнозирању времена, ипак, најпоузданији коњи.

Семберски узгајивачи коња, а у посљедње вријеме све их је више, свакога јутра добро „одмјере“ свога љубимца. Прегледају му копита, гриву, длаку, очи, реп и друге дијелове тијела, јер по промјенама на тијелу коња и његовом понашању прогнозирају временске прилике.

У ствари, то је већ постао ритуал кога сваки коњаник упражњава, јер је то, веле, саставни дио те превелике љубави према коњима и коњарству.

„Ако се коњи почну раније лињати, односно ако им почне опадати дуга и густа зимска длака, онда ће зима бити кратка и без великих студени, каже велики познавалац коња Станислав“, Саша Јовановић из села Попова код Бијељине.

У домаћинским кућама у Семберији људи прате и понашање осталих животиња, па то и записују то, остављајући тако метеоролошке податке за потомство.

„Пошто добри домаћини биљеже све што им се догађа током године у породици и на њивама, понашање коња никада није омануло“, каже Јовановић.

Ако ластавице лете високо онда ће услиједити лијепо и сунчано вријеме, а ако лете ниско, онда ће убрзо пасти киша. Ако учесталије кликћу жуне и узенемиреније лете, такође, биће обилније кише.

Пословично се прати понашања медвједа. Сада, наравно, само у зоолошким вртовима, јер их је њихова популација проријеђена и тешко их је пронаћи зими у природи.

На Сретење Господње ако медвјед угледа своју сјенку, ако је тог дана лијепо и суначно вријеме, онда ће се до вечери излежавати испред свога брлога. Ако не угледа сјенку онда се брзо врати у пећину и наставља зимски сан, јер се вјерује да ће онда зима бити дуга и хладна.

Ако се пси савијају у клупно (да им што мања површина тијела буде незаштићена) и завлаче се у своје кућице, брлоге или мјеста гдје спавају, онда се очекује захлађење. Ако се пси испруже онда ће бити топло и суво вријеме.

И по понашању мачака народни метеоролог одређује какво ће вријеме бити. Ако спавају доћи ће до промјене времена. Мачке то углавном чине пред кишу и захлађење, а ако су по цио дан у лову и подаље од свога боравишта лоше вријеме биће краткотрајно и убрзо ће наступити топли, сунчеви дани.

За народну метеорологију значајан је и цвијет багрема. Наиме, акација, багрем, цвјета у најсушнијем дијелу прољећа, када ниче кукуруз и почињу влатати стрна жита, а у то вријеме усјевима је пријеко потребна влага. Још се никада није догодило, чак и у вријеме катастрофалних суша, да је изостала киша у вријеме цвјетања багрема.

Тако је било и овога прољећа, прије петнаестак дана. Након дуготрајне суше пала је обилна киша на тек исцвјетали багрем, што се неповољно одразило и на пчелињу пашу.

„Једино што овога прољећа не можемо да процијенимо зашто су пчеле „љуте“, па нападају и своје пчеларе. То се догађа ријетко, али овога маја пчеле гризу, па се и ми пчелари морамо боље припремити за боравак у пчелињаку“, каже Милорад Мико Деспотовић из села Попова код Бијељине.

У Драгаљевцу, селу између Бијељине и Брчког, пољопривредници прате понашање рибље млађи. Наиме, у овом селу има неколико мањих рибњака, па ако се примијети да се млађ дигла до саме површине воде убрзо, и то сигурно, долази до промјене временских прилика.

И нешто што није везано за понашање животиња. Многи семберски домаћини пажљиво прате у који ће дан пасти прве пахуље снијега.

Према народном вјеровању на прољеће баш на дан када је пао први снијег претходне зиме, требало у земљу ставити сјеме било које културе, бар једну зрнку или двије, тек толико да се каже да је почела прољетња сјетва, а главнина посла се може обавити по нахођењу и потреби домаћина.

Ове зиме прве пахуљице пале су у суботу, па су многи домаћини у тај дан симболично у земљу ставили неколико зрна кукуруза, лука или неког другог биља, па започели прољетњу сјетву.

У семберском селу Бродац камени под у православној цркви, постављен 1884. године, пред сваку промјену времена овлажи цијелом површином, што је сигуран знак вјерницима да послије сушног периода наилазе кише и обрнуто.

И знајте – све ово написано није празновјерје. То је значајан дио традиције домаћина родне, плодне и благородне семберске равнице. А домаћинима се увијек вјерује.

 

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име