Златне капи Поткозарја

0
853

Сок са укусом домаћих (сељачких) јабука у амбалажи која изгледа као сокић за дјецу на стероидима и са чесмицом као код бурића пива – ето то вам је природни сок made in Република Српска.

Можда звучи као Франкештајн, али је заправо нешто најбоље што се може наћи на тржишту. Прије овог сока куповао сам србијански Нектар Premium и чудио се како сок стварно има укус воћа од кога је направљен – ваљда отрован бројним увозним соковима који су воће имали само нацртано на амбалажи. Међутим, између Нектара који је стварно добар и Златних капи постоји битна разлика. Нектар има укус куповних јабука – нпр. црвеног делишеса док Златне капи имају укус оних малих сељачких јабука које су наши стари сијали још у прошлом вијеку.

Када пробате овај сок сви други вам дјелују као превара. Ваљда због тога што га производи општа пољопривредна задруга откупом воћа из Републике Српске, а ми и у сађењу воћа каскамо за другима, тако да и даље беремо јабуке својих дједова.

Ипак, та наша љеност је овдје дала добре резултате, јер нико нормалан не би дао да се засаде та мала стабла јабука које дају тако мало плода, а чији укус је тако добар.

Што се тиче избора, за сада га немате. Ова пољопривредна задруга производи само сок од јабуке или сам бар само њега видио. Искрено, ако направе сок од крушке, малине, купине, било би супер. Међутим, у Поткозарју не расту ананаси, наранџе и грејпфрути, тако да бих се разочарао када бих видио такав покушај комерцијализације тренутног успјеха.

Што се тиче паковања, оно је симпатично, али не увијек практично. Као што сам рекао, изгледа као дјечији сокић, који је неко из шале увећао на 2 литра и то са пивском чесмицом на дну! Због ове чедсмице морате га држати на ивици фрижидера или кухињске плоче што дјелује моћно али постоји перманентан ризик да вам сок неко обори. Уз то овако велики у усправном положају не може да стане у фрижидер осим ако немате фрижидер са двоја врата.

На крају, овај сок из Републике Српске не спада у јефтине. У поменутој амбалажи кошта мало више од исте количине реномираних сокова са натписом 100% из Србије и Хрватске. Међутим ако узмете у обзир укус који је јединствен, чврсто увјерење да је сок од јабуке направљен од јабуке (а не нпр. од тикве), те да му економија обима не иде на руку, онда је та цијена сасвим коректна, ако не и потцијењена.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име