Знате ли разликовати прехладу и грипу?

0
297
Фото: Независне

Када вас пробуди кихање, кашљање, цурење из носа, повишена температура или када када вас боли сваки мишић у тијелу…… да ли знате шта је у питању: прехлада или грипа? Прехлада и грипа имају доста сличних симптома, и често, умјесто да кажемо да имамо прехладу, кажемо да имамо грипу. Међутим, важно је знати разлику између ове двије болести, јер је грипа тежа болест, која може да доведе до озбиљнијих компликација.

Прехлада је блага вирусна болест коју узрокује неки од бројних вируса и захвата слузницу горњих дисајних органа, најчешће носа и грла. Благог је тока, кратко траје и обично је без компликација. Симптоми прехладе наступају постепено и углавном се прво јавља шмрцање, зачепљен нос, кихање или бол у грлу. Општи симптоми нису јако изражени, али понекад на почетку болести могу да се јаве умор, главобоља и благо повишена температура.

Грипа је, такође, заразна болест дисајних путева, али узрокована вирусима грипе. Јавља се у облику епидемије у зимским мјесецима. Сам ток болести је средње до веома тежак  и често се јављају компликације које захтијевају лијечење. Грипа наступа нагло и већ на почетку болести општи симптоми су веома изражени. Јавља се висока температура (38 – 41ºC), грозница, малаксалост, главобоља, те болови у мишићима, костима и зглобовима. Накнадно, могу да се јаве бол у грлу, промуклост, а понекад и бол у грудима или сув и надржајан кашаљ. Грипа се често компликује са додатним бактеријским инфекцијама, јер вирус грипе смањује отпорност организма, па тако код старијих особа и особа слабијег имунитета, може да се јави упала плућа, као и друге компликације.

И док се са симптомима прехладе осјећате добро већ након неколико дана, грипа вас може држати у кревету и недељама, а у тешким случајевима може захтијевати и болничко лијечење.

Терапија: Пошто су грипа и прехлада вирусног поријекла, лијечење је углавном усмјерено на олакшање тегоба које их прате. Како би се убрзао опоравак, пацијентима се уз одмор, препоручује узимање доста течности, те воћа богатог антиоксидансима. Узимање цинка и витамина Ц може скратити трајање прехладе и појачати отпорност организма.

Када говоримо о лијековима за ублажавање симптома које прате прехладу и грипу, важно је одабрати безбиједан и ефикасан лијек. Пожељно је да он дјелује на више симптома који прате ова обољења, јер се на тај начин спречава узимање више лијекова за сваки симптом понаособ, што је и комфорније за пацијента.

Пацијенти би, прије узимања лијека, требало да се посавјетују са својим љекаром или фармацеутом, а поготово особе која имају срчана или нека друга хронична обољења (нпр. дијабетес). Тако, на примјер, лијекове који садрже супстанцу псеудоефедрин, која олакшава симптоме зачепљеног носа, пацијенти са срчаним обољењима би требали избјегавати . Такође, је битно нагласити да се антибиотици користе само у случајевима када постоји додатна бактеријска инфекција!

Симптоми грипе

Грозница, повишена тјелесна температура, главобоља, бол у мишићима, зглобовима и костима, малаксалост, грлобоља, кашаљ, а понекад и бол у грудима. Епидемиолошка истраживања показала су да се грип појављује редовно, најчешће у зимском периоду.

Услови коментарисања:

Молимо упишите Ваш коментар
Молимо упишите Ваше име