Прошле године усвојено 11 дјеце

07.09.2019. 09:40
0
ИЗВОР: Срна

У Републици Српској прошле године усвојено је 11 дјеце, рекла је Срни портпарол Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске Јелена Вујић.

Вујићева каже да је у 2018. години евидентирано 381 дијете без родитељског старања, међу којима су и дјеца збринута у Дому "Рада Врањешевићу" Бањалуци, хранитељским и сродничким хранитељским породицама.

-Прошле године евидентирано је и 26 лица заинтересованих за усвојење дјеце, али нису сви њихови захтјеви поднесени у 2018. Години- , прецизирала је Вујићева.

Она истиче да је број захтјева за усвајање увијек већи од броја реализованих усвојења због чињенице да већина дјеце без родитељског старања имају своје биолошке породице, али су из различитих, на примјер социо-економских разлога, тренутно изузета из својих породица.

Од укупног броја заснованих усвојења у прошлој години, каже Вујићева, шест је потпуних и пет непотпуних.

Вујићева је појаснила да се потпуним усвојењем између усвојиоца и његових сродника и усвојеника и његових потомака заснивају односи сродства, као да је ријеч о крвном сродству.

-Потпуно се може усвојити дијете узраста до пет година, које нема живе родитеље или су му родитељи непознати, односно који су дијете напустили, а више од једне године не зна им се мјесто боравка или чији су родитељи пред надлежним органом старатељства пристали да њихово дијете буде потпуно усвојено- , додала је Вујићева.

Према њени ријечима, непотпуним усвојењем између усвојеника и усвојиоца и његових потомака заснивају се односи сродства, као и права и дужности која по закону постоје између родитеља и дјеце ако законом није другачије одређено.

-Непотпуно усвојено може бити дијете старије од пет година- , нагласила је Вујићева.

Она је нагласила да брачни пар приликом усвојења дјетета пролази детаљну обраду с циљем утврђивања опште и посебне подобности, јер усвојење мора бити у интересу усвојеника.

-Треба имати на уму да дјеца без родитељског старања нису само дјеца без родитеља него и дјеца родитеља привремено или трајно спријечених да врше родитељску дужност, односно родитељи ове дјеце су живи, али су из неког разлога, привремено или трајно, спријечени да врше родитељско право. У том смислу, дјеца чији су родитељи привремено спријечени да врше родитељску дужност нису потенцијални усвојеници- , појаснила је Вујићева.

Осим усвојења, каже Вујићева, постоје и други облици збрињавања дјеце без родитељског старања попут хранитељства.

- Збрињавање у хранитељску породицу је облик збрињавања корисника у породицу која му обезбјеђује задовољавање основних животних потреба, која брине о личности корисника и помаже му у остваривању његових права и извршавању обавеза- , додала је Вујићева.

Она је рекла да је у 2018. години евидентирано укупно 166 хранитељских породица за дјецу у којима је смјештено 239 малишана, док је у сродничким хранитељским породицама смјештено 120 дјеце.

- Заснивањем хранитељства успоставља се однос између дјетета и хранитеља који одговара односу дијете - родитељ. Хранитељи преузимају непосредну бригу о дјетету и имају дужност да се старају о његовом здрављу, развоју, васпитању и образовању, а у циљу његовог оспособљавања за самосталан живот - , нагласила је Вујићева.

Она је додала да захваљујући моделу хранитељства дјеца имају прилику да одрастају у породичном окружењу, да добију адекватну заштиту и бригу, здравствену заштиту, васпитање и све оно што је дјетету потребно кроз одрастање, развијају се емотивне везе, имају узоре на које могу да се угледају и могућности да израсту у здраве и добре људе.

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 23m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 19m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 3m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 15m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 48m
    0