Алексић: Обољели од осиромашеног уранијума заслужују одштету

13.05.2023. 12:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Нишки адвокат Срђан Алексић рекао је данас да обољели од осиромашеног уранијума, којим је НАТО својевремено бомбардовао Србију и Републику Српску, заслужују одштету с обзиром да је доказана узрочно-посљедична веза по здравље људи.

Алексић је рекао да у сарадњи са колегама из Италије на овом плану води спор у Београду пред Вишим судом гдје имају 35 покренутих поступака са чврстим и провјереним доказима о посљедицама осиромашеног уранијума.

Он је додао да је узрочно-посљедична веза утицаја осиромашеног уранијума на болести људи у Италији доказана у 400 правоснажних пресуда, те да је 7.000 Италијана који су били на територији Српске, БиХ и на подручју Косова и Метохије обољело од специфичних врста канцера.

- Ако Италијани могу све то да докажу пред својим судовима зашто не би и Срби у Србији, Српској и БиХ, а који сматрају да су обољели од рака због посљедица дјеловања осиромашеног уранијума. Зашто би они били у том смјеру грађани другог реда у Европи - рекао је Алексић новинарима на округлом столу о посљедицама /зло/употребе осиромашеног уранијума по грађане у Српској, који се у организацији Истраживачког центра Бањалука одржава у том граду.

Алексић је навео да у Србији има више од 3.500 захтјева за велику новчану одштету обољелих који су боравили Космету током НАТО агресије, те је поручио да ће се на том плану, ако треба, ићи и до највиших правосудних и других европских институција.

- Када је ријеч о тужбама из Српске, оне ће сигурно бити пред овдашњим правосудним институцијама - додао је Алексић.

Он је рекао да бомбардовање осиромашеним уранијумом и даље односи жртве и има епидемијски карактер.

- Око 30.000 људи у Србији годишње оболи од канцера, од чега половина њих умре. И то већи дио због посљедица дјеловања НАТО муниције од осиромашеног уранијума - рекао је Алексић и навео да је према неким процјенама на Србију у НАТО агресији бачено и до 45 тона осиромашеног уранијума, што подразумијева већу радијацију и контаминацију терена него у јапанским Хирошими и Нагасакију.

Професор Спасоје Мучибабић рекао је да посљедице негативног дјеловања осиромашеног уранијума, кориштеног у НАТО агресији на Србију и Српску, могу трајати милионима година.

- То ће имати огромне посљедице по здравље људи и угрожена је цјелокупна еколошка заједница на бомбардованим просторима. Добро је да се о овој теми на стручни начин што више говори и у Српској, а наша обавеза је да у овом смјеру оставимо будућим генерацијама нешто написано, те да се ово никоме и никада не понови у свијету - рекао је Мучибабић.

Некадашњи директор Дома здравља Братунац Славица Јовановић рекла је да Србија и Српска треба да што више сарађују када је ријеч о штетности осиромашеног уранијума по здравље људи.

- НАТО је 1995. године бомбардовао Српску, а четири године касније Србију и то што је наш народ претрпио јесте злочин са одложеним дејством. Осиромашени уранијум нанио је огромну штету садашњим и будућим генерацијама с обзиром да је карцином добио епидемијске размјере - рекла је Јовановићева.

Она је научно пратећи здравствено стање мушкараца, жена и дјеце након НАТО бомбардовања осиромашеним доказала негативан утицај ове муниције, што је за посљедицу имало појаву карцинома.

- Радиоактивни уранијум је нанио велико зло популацији и врло вјероватно ушао у водене токове, ланац исхране, а налази се и у ваздуху - додала је Јовановићева.

Професор Љубинко Митровић је у име Истраживачког центра Бањалука рекао да се округли сто организује у смислу враћања дуга свим жртвама осиромашеног уранијума, те актуелизације овог проблема на овим просторима.

- Свака жртва муниције са тим уранијумом, па и било који наш човјек, заслужује да добије одштету, као што су је добијали неки италијански војници који су тада обољели - рекао је Митровић.

Учесници скупа у Бањалуци били су и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, али и бројни здравствени, правни, војни и други стручњаци из Српске и Србије.

Коментари 0
Повезане вијести
Захарова: Срби директна жртва муниције са осиромашеним уранијумом Захарова: Срби директна жртва муниције са осиромашеним уранијумом
Како су НАТО бомбе градиле – улице смрти Како су НАТО бомбе градиле – улице смрти
Алексић: Посљедице осиромашеног уранијума научно већ доказане Алексић: Посљедице осиромашеног уранијума научно већ доказане
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 1m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 59m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 25m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 40m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 19m
    0