Америка требињској болници донирала покварен уређај за PCR тестирања

09.02.2022. 14:52
0
ИЗВОР: Глас Српске

Радост медицинара у требињској болници да ће коначно сами обављати PCR тестирања и тако уштедјети вријеме чекања на резултате из Фоче или Бањалуке, кратко је трајала, јер се испоставило да уређај који су добили на поклон посредством америчке амбасаде у БиХ има грешку.

Од почетка пандемије вируса корона узорци из Требиња, као и из цијеле источне Херцеговине и Сарајевско-романијске регије, анализирају се у фочанској болници, што за тамошње љекаре и лаборанте значи пуне руке посла и смјене, које неријетко трају и до 22 часа.

Директор Болнице у Требињу Недељко Ламбета рекао је “Гласу” да је ова здравствена установа у новембру прошле године добила посредством америчке амбасаде дио опреме неопходне за PCR тестирање.

- Уз то је било неопходно набавити осталу опрему, што изискује око 100.000 марака трошкова и тендерску процедуру. Када је прије десетак дана фирма која нам је испоручила донацију дошла да инсталира уређај, испоставило се да има неку грешку и апарат је враћен у Америку, тако да сада чекамо замјенски - објаснио је Ламбета.

У међувремену лабораторија у Фочи је била престала да ради јер су љекари завршили на боловању па су у требињском Дому здравља били принуђени да узорке шаљу у Институт за јавно здравство у Бањалуци, због чега стотињак Требињаца још чека резултате тестирања и по свему судећи из изолације ће изаћи прије него стигну резултати.

Директорица требињског Дома здравља Маја Мићуновић рекла је да је епидемиолошка ситуација у овом граду у јануару драстично погоршана те да су имали у просјеку 95 одсто позитивних од укупног броја тестираних.

- У посљедњих 14 дана у нашим АРИ амбулантама прегледано је око 1.000 пацијената. Вјерујем да су лабораторије у Бањалуци претрпане и да без обзира на то што колеге дају све од себе, не стижу да нам пошаљу резултате у краћем року - рекла је Мићуновићева за “Глас”.

Нагласила је да од јуче поново ради лабораторија у Фочи и да су им већ послали 63 узорка.

- Иако се чека на резултате тестова, пацијенти нису препуштени сами себи. Изолација ће им проћи, али без обзира на тест љекари препознају симптоме и дају им терапију - истакла је Мићуновићева.

Да фочанска лабораторија поново ради потврдио је и директор Универзитетске болнице у тој општини Радмил Марић.

- Докторица главни вирусолог била је у изолацији, друга докторица исто на боловању и због тога лабораторија није радила. Дивим им се како и колико раде. Само у јануару у нашој лабораторији урађено је 3.500 PCR тестова - рекао је Марић.

Исти апарат као у Требињу, од истог донатора, добила је и болница у Градишци, а с обзиром на то да још чекају да обезбиједе преосталу неопходну опрему, не знају да ли је исправан и да ли ће их задесити иста судбина као колеге из Требиња.

- Ако све буде како треба, то ће у великој мјери олакшати посао и убрзати процедуру у бези са тестирањем. Узорке сада шаљемо у Бањалуку - рекао је директор градишке болнице Рајко Додик.

Машина за PCR тестирање коју је обезбиједила Команда америчких оружаних снага за Европу, посредством Канцеларије за сарадњу у области одбране Амбасаде САД у БиХ донирана је и Кантоналној болници Горажде.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис Бесплатно и анонимно тестирање на ХИВ и хепатитис
Мали број лијекова за ријетке болести доступан у БиХ Мали број лијекова за ријетке болести доступан у БиХ
Омладински савјет „Источна Илиџа“ донирао два рачунара Основној школи „Алекса Шантић“ Омладински савјет „Источна Илиџа“ донирао два рачунара Основној школи „Алекса Шантић“
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 58m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    21h 31m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    21h 12m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    8h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    6h 2m
    0