Асистенти одустају јер раде од данас до сутра

28.12.2021. 09:17
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Положај асистената за ученике са сметњама у развоју у основним школама у Српској и даље није на завидном нивоу, а у односу на лани, током ове школске године Министарство просвјете и културе Републике Српске дало је сагласност за ангажовање и финансирање 52 асистента више.

За разлику од школске 2020/2021. године, када је било ангажовано 356 асистената, током ове школске године ученицима са сметњама у развоју помаже 408 асистената, подаци су надлежног министарства.

Како кажу у Министарству, асистенти су ангажовани у периоду док траје настава, на пола радног времена, а плаћени су по коефицијенту за средњу стручну спрему.  

"За ангажовање и финансирање асистената за ученике са сметњама у развоју Министарство просвјете и културе је буџетом за календарску 2022. годину обезбиједило 2,2 милиона КМ", навели су у Министарству за "Независне новине".

Мирјана Којић, предсједница Удружења за помоћ лицима с аутизмом "Дјеца свјетлости" Бањалука, каже да се на основу захтјева родитеља одобрава асистент, те да се у задње вријеме све више захтјева и одобри, али да се стварни проблем не крије у броју ангажованих асистената, већ у условима под којима они раде.

"Услови су катастрофални. Примања су им подигнута нешто изнад 430 КМ. Ми смо писали допис Министарству просвјете и културе РС преко Удружења да се мора нешто промијенти", рекла је она.

Којићева је казала да у тренутној ситуацији губе и дјеца и родитељи и асистенти.

"Родитељи на почетку сваке школске године доживљавају стрес. Поред тога што шаљу дијете с аутизмом у наставу, у инклузију, не могу доћи до асистента, а да не причамо о квалитетном асистенту, о некоме ко неће бити само 'фикус', већ да хоће нешто и да ради", навела је Којићева за "Независне новине". Каже да је посао асистената формалан и у пракси деградиран, те да је потребно да држава боље плати асистенте или да им понуди другачије уговоре, јер у супротном, асистенти ће радије отићи и радити као трговци.

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, каже да проблем траје већ годинама те да је ситуација јако незгодна.

"Не можемо их никако увести у неки правни систем, него раде од данас до сутра у смислу на одређено вријеме. Ја сам то помињао и бившем министру просвјете и културе РС и садашњој министарки, у неколико наврата, и никако тај проблем нисмо ставили на право мјесто", рекао је Гњатић за "Независне новине".

Истиче да овакви услови сигурно не мотивишу јер је посао који асистенти обављају тежак и стресан.  "Они су школовани за то, имају квалификације и знање и они то и хоће да раде, али тај однос плате, плаћање и сам статус, који им је можда и битнији од саме плате, је јако незахвалан", навео је он.

Како је рекао, Синдикат ће у јануару и фебруару покушати овај проблем поставити на бољи основ како би асистенти имали достојанствен посао и били пристојно плаћени.

Плата треба да буде већа за 30 одсто

Из Удружења за помоћ лицима с аутизмом "Дјеца свјетлости" Бањалука су тражили да се асистентима подигне плата за барем 30 одсто. Осим тога траже и да им се рад у својству асистента рачуна као приправнички у струци, као и да им се годишњи рад рачуна пола бода на бироу, јер им до сада тај рад није бодован.  Међутим, како каже Мирјана Којић, предсједница поменутог удружења, ништа није прихваћено.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Roditelj 28.12.2021. 17:18
  Plata asistenta treba da bude veća od nastavničke,razlog je to što asistent svo vrijeme nastave provodi sa učenikom i ima više sati rada nego nastavnici nelih predmeta.
Повезане вијести
Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра
У Српској рођено 27 беба У Српској рођено 27 беба
Република Српска уводи фемицид у законодавство Република Српска уводи фемицид у законодавство
Најчитаније
 • Донесене измјене о борачком додатку
  5h 9m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  10h 37m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  22h 13m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  6h 27m
  0
 • Појачане војне активности током ноћи у близини аеродрома
  7h 2m
  0