Аустрија од понедјељка закључана

19.11.2021. 11:24
0
ИЗВОР: Tanjug

Аустријска влада донијела је данас одлуку да од понедјељка, 22. новембра, сви грађани, а не само невакцинисани, буду закључани због тешке епидемиолошке ситуације с вирусом корона.

У договору са гувернерима покрајина, одлучено је да локдаун траје најдуже до 13. децембра за вакцинисане и излијечене од ковида 19, док се за невакцинисане закључавање наставља и послије тог датума.

Такође, Влада Аустрије је одлучила да од 1. фебруара наредне године уведе обавезну вакцинацију за све грађане.

Аустријски канцелар Александер Шаленберг рекао је на прес-конференцији да ове мјере није било лако донијети, али да су морали да буду предузети овакви кораци због лоше епидемиолошке ситуације.

- Увијек сам говорио да је заједнички циљ да се невакцинисани вакцинишу, али и поред интензивне кампање, нисмо успјели да увјеримо довољно људи у то. Мјере које смо доносили, посебно 2Г правило и локдаун за невакцинисане, повећали су спремност за вакцинацију, али не довољно добро - рекао је Шаленберг.

Додао је да је дуго постојао политички консензус да се не уводи обавезна вакцинација, али да се мора гледати реалности у очи.

- Предуго смо полазили од тога да је могуће да људе увјеримо да се добровољно вакцинишу, ради своје и заштите ближњих. Али, морамо признати реалност - рекао је Шаленберг.

Указао је да је превише политичких снага које се боре против вакцинације, што је неодговорно и представља атак на здравствени систем, а посљедице су препуне интензивне његе и огромна људска патња.

- Зато смо се одлучили за тешке мјере. У цијелој земљи биће обавезна вакцинација од 1. фебруара. То је једини начин да изађемо из зачараног круга инфекција. Не желимо пети, шести талас... Вирус остаје, мораћемо да живимо с тим, а једини пут је вакцинација - рекао је Шаленберг.

Он је навео да ће локдаун, који ступа на снагу у понедјељак, трајати максимално 20 дана за вакцинисане и излијечене од вируса корона, за које ће бити окончан 13. децембра.

Шаленберг је најавио и да ће бити мјера помоћи, јер никоме оваква одлука, каже, не пада лако, али се због лоше епидемиолошке ситуације, не само у Горној Аустрији и Салзбургу, морају предузети овакви кораци.

Коментари 0
Повезане вијести
У Аустрији се срушио мали авион који је летио из Загреба, има мртвих У Аустрији се срушио мали авион који је летио из Загреба, има мртвих
Седморо ухапшено због производње и трговине марихуаном Седморо ухапшено због производње и трговине марихуаном
Невријеме у Аустрији и Италији: Затворени путеви, обустављен жељезнички саобраћај Невријеме у Аустрији и Италији: Затворени путеви, обустављен жељезнички саобраћај
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    19h 38m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    16h 10m
    4
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    18h 54m
    0
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    14h 32m
    0
  • Данас Марковдан
    23h 20m
    0