Бабаљ: „На 450 бирачких мјеста у Бањалуци, Бијељини и Добоју утврђене нерегуларности“

17.10.2022. 14:51
0
ИЗВОР: katera.news

Дарко Бабаљ, предсједник Градског одбора СДС Источно Сарајево, осврнуо се на, како каже, до сада утврђене нерегуларности приликом поновног бројања гласања у Главном центру за бројање.

Он је рекао да је, према подацима које у СДС-у имају, дошло до великог броја неправилности, те додао да ће јавност наставити информисати  о свим нерегуларностима које су се десиле у току изборног дана.

Према његовим ријечима, једна од нерегуларности је чињеница да је, на десетинама гласачких листића, коректором избрисан иксић поред имена Јелене Тривић, те накнадно уписан глас за Милорада Додика.

Бабаљ наглашава да то није једина нерегуларност уочена у претходна три дана.

- Да ли је нормално да на десетине листића имате неважеће листиће гдје је Јелена Тривић дописивана различитим оловкама, а Милорад Додик истом оловком како би се гласачки листић учинио неважећим. Брутална крађа се десила и приликом паковања и бројања, када су гласови Јелене Тривић стављани на хрпу са гласовима Милорада Додика, што је омогућило да се ти гласови броје као гласови Милорада Додика – истакао је Бабаљ на данашњој, ванредној прес-конференцији у Источној Илиџи.

Бабаљ је упитао да ли је нормално да један човјек потпише 150 имена у бирачки списак, те да се ти гласови сматрају регуларним.

Како наводи, откривено је и да су на недјељне изборе „изашле“ и мртве особе да гласају, као и то да су поједини предсједници ГИК/ОИК стављали печате са двоглавим орлом у изборном процесу.

Бабаљ каже да сумњу изазива и начин на који су листићи достављени у „Зетру“, односно чињеница да се не поклапа принцип паковања гласачких листића са начином на који су на поновном пребројавању затечени.

- Према правилу, човјек који гласа мора савити гласачки листић да би га ставио у кутију. На пребројавању тај листић се изравна и накнадно урола, те причврсти гумицом. Сада у „Зетри“ суочени смо са ситуацијом да су ти листићи равни – закључио је он.

Према његовим ријечима, од 528 бирачких мјеста, од којих 258 у Бањалуци, 183 у Бијељини и 87 у Добоју, на 450 бирачких мјеста утврђене су нерегуларности.

- Мислимо да ово нису били демократски избори и тражићемо понављање изборе – закључио је Бабаљ.

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом Бодирога на одавању почасти за 3.267 убијених Срба у Кравици: СДС увијек са својим народом
СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен СДС иде на изборе без обзира што је рачун угашен
Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“ Ово је списак 47 појединаца и фирми из БиХ на америчкој „црној листи“
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    15h 36m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    13h 5m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    12h 23m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    7h 19m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    3h 31m
    0