Багрем спасава медоносну сезону

23.05.2022. 09:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако су почетком маја пчелари широм БиХ најављивали лош почетак медносне сезоне, те предвиђали да багрем неће цвјетати, ситуација се знатно поправила, а цвјетање багрема је најавило бољу сезону од очекиване.

Дамир Барашин, предсједник Савеза удружења пчелара Републике Српске, рекао је за "Независне новине" да су се прогнозе да багрем неће цвјетати показале нетачним.

- Багрем јесте у неким дијеловима измрзао, међутим повољни климатски  услови су само одгодили његово цвјетање на каснији  период у односу на претходне године - рекао је Барашин.

Према његовим ријечима, пчелари с терена јављају да је унос меда у кошнице солидан.

- Ситуација с терена је много боља него што смо очекивали. С ове тачке гледишта можемо рећи да смо задовољни почетком медоносне сезоне - рекао је Барашин.

Додајући да се нада да ће и остатак сезоне бити добар као и њен почетак.

Сејо Дељо, предсједник Савеза пчелара Федерације БиХ, рекао је за "Независне новине" да је багремов мед један од најтраженијих.

- Ово је тек почетак сезоне, немамо тачне информације о количинама које пчелари очекују, али по њеном почетку видимо да ће она бити боља од претходне двије, те због тога очекујемо боље и веће приносе - рекао је Дељо.

Додајући да су први резултати цвјетања багрема видљиви с багремових паша у околини Модриче, Оџака и Свилаја, истичући да се пчелари у Федерацији највише ослањају на ливадску пашу.

- Наши пчелари се највише ослањају на пчелињу пашу ливада, јер она никада није подбацила - рекао је Дељо.

Према његовим ријечима, у регионалним пчеларским удружењима у Србији, Македонији и Црној Гори ситуација с цвјетањем багрема је иста као и у БиХ.

Подсјећамо, како су "Независне" недавно писале, закасњело цвјетање биљака у Босни и Херцеговини условило је да почетак медоносне сезоне не буде обећавајући, јер пчеле нису унијеле значајније количине меда у кошнице, а пчеларима је једино преостала нада у цвјетање ливаде и оптималније услове за узимање нектара.

Како каже Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара "Леотар" из Требиња, прољеће је поприлично каснило с доста ниским температурама у марту и априлу, па је и вегетација закаснила, али, с обзиром на то да су пчеле добро развијене и пчелари су урадили све потребне третмане, њихова очекивања од маја су велика.

- С обзиром на то да је прољеће закаснило, закаснила је и вегетација, али, према прогнозама које пчелари прате, очекује се и слабо цвјетање зановети као једне од медоноснијих пчелињих паша - казао је Нинковић те додао да очекује да се стање поправи на ливади, дубовој реси, пелиму и драчи.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 50m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 4m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 54m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 9m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 52m
    0