Бака на самрти оставила новац за лијечење тешко обољелог малишана

19.12.2020. 16:00
0
ИЗВОР: Telegraf.rs

Дјечак за ког се тренутно прикупља новац за лијечење спиналне мишиће атрофије од јуче на свом рачуну има још 9.300 динара (155 марака).

То је, како је у Фејсебук групи "Буди хуман-Хуманитарне лицитације" објаснила једна чланица, била посљедња жеља једне баке на самрти. Како је објашњено, бака Дана из Ниша  је вољела дјецу и жељела је да сви буду здрави, па зато и посљедњи дар поклања Оливеру.

Послије Софије Маркуљевић, Лане Јовановић, Анике Манић и Миње Матић, за које је прикупљен новац, грађани Србије сада новац прикупљају за дјечака Оливера, који све време проводи у болници у Новом Саду. Он је 17. децембра прославио свој први рођендан. Како је објавила његова мама Тимеа, на рођендан Оливер је добио 43.019 СМС честитки. Да би и он отишао по скупоцијени лијек "золгенсма" потребно је још 740.000 евра.

Подсјетимо, мали Оливер рођен је као здрава беба. Након мјесец дана, када су га одвели на прву вакцину, доктор је примијетио да нешто није у реду са дјететом - није помјерао ни рукице ни ногице. Упућен је у Нови Сад у болницу.

Након мјесец дана хоспитализације и бројних испитивања, успостављена је дијагноза. Речено је да Оливер болује од смртоносне неуромишићне болести - Спинална мишићна атрофија, тип 1.

Ради се о врло прогресивној болести која напада мишиће и брзо се губе основне животне функције као што су ходање, варење, гутање и дисање.

Са два и по мјесеца је Оливер примио прву терапију. Након тога је био јако слаб и више времена проводи у болници него код куће. И сада се налази у болници, на респиратору.

Оливеру су неопходна средства за лијечење у иностранству, за генетску терапију, медикаменте и медицински потрошни материјал, физикалне терапије, рехабилитације, као и за путне трошкове и трошкове смјештаја.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Џудистима Спарте четири одличја у Нишу Џудистима Спарте четири одличја у Нишу
Мајка поклонила бубрег ћерки и дала јој шансу за нови живот Мајка поклонила бубрег ћерки и дала јој шансу за нови живот
Најмлађи учесник „Милионера“ достигао рекорд Најмлађи учесник „Милионера“ достигао рекорд
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    20h 33m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    20h 4m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    16h 20m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    20h 27m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    12h 15m
    2