Балканске земље нису спремне за велики земљотрес

02.01.2020. 14:06
0
ИЗВОР: Tanjug

Експерти сматрају да балканске земље нису спремне за сљедећи велики земљотрес, наводи се у тексту “Лекције из албанског земљотреса-Балкан није спреман за велики земљотрес”, који је објавио Њујорк тајмс.

Од Букурешта до Софије и на Балкану, велики број влада није успио да ријеши ризике које представљају зграде, које би могле лако да се сруше уколико дође до снажног земљотреса, наводи Њујорк тајмс.

Њујоршки лист подсјећа на земљотрес из 26. новембра прошле године у Албанији, јачине 6,4 степена, у којем је погинуло више од 50 људи, док је више стотина грађана повријеђено и остало без крова над главом.

– Трагедија шаље јасно упозорење региону који је био погођен много снажнијим земљотресима у прошлости, а експерти сматрају да балканске земље нису спремне за сљедећи велики земљотрес – наводи се у тексту.

Према ријечима експерата, власти у региону су охрабриле грађевински бум након деведесетих година, када су безбиједносни стандарди често мијењани због потраге за брзим профитом.

Као резултат, наводи се у тексту, милиони људи живе у домовима за које је мало вјероватно да ће издржати велики земљотрес.

Оснивач прве румунске невладине организације “Ре:Рисе”, специјализована за смањење сеизмичког ризика, Метју Сумбасаку, каже да само у Букурешту постоје 349 структуре са високим ризиком, које би се вјероватно срушиле у случају великог земљотреса.

Ријеч је о стамбеним комплексима и другим стотинама зграда који би претрпјеле велике штете.

Из софијског Универзитета за архитектуру, грађевину и геодезију кажу да је Бугарска можда спремнија од неких других земаља у региону за јаке земљотресе, али да забринутост изазивају новосаграђене зграде.

Коментари 0
Повезане вијести
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало" Земљотрес у Хрватској: "Добро је задрмало"
Тло не мирује: Нови земљотрес у региону! Тло не мирује: Нови земљотрес у региону!
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    17h 57m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    20h 16m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    20h 43m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    23h 23m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    16h 4m
    0