Бесплатни пренатални тестови и даље пуста жеља

20.01.2023. 20:11
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Иако је још у септембру прошле године помпезно најављено да ће труднице у Српској имати право на бесплатне пренаталне тестове, још ниједна жена ову дијагностичку процедуру није урадила о трошку државе.

Такође, новим Законом о обавезном здравственом осигурању, који је на снагу ступио у септембру лане, предвиђено је да парови који испуњавају услове трећи покушај вантјелесне оплодње бесплатно могу да ураде у клиници по властитом избору, односно ван Српске.

Међутим, ни ову законску могућност још нико није искористио, а по свему судећи и неће, бар ове године.  

Иницијатива

Подсјетимо, почетком септембра 2022. тадашња предсједница Српске Жељка Цвијановић иницирала је нови национални програм подршке трудницама – бесплатан пренатални тест за будуће мајке.

– Овом мјером желимо постићи да будући родитељи буду спокојни и да своје потомство дочекују на миран начин. Она подразумијева растерећење буџета, јер неће родитељи сами морати размишљати на који начин обезбиједити средства за бесплатне пренаталне тестове – рекла је том приликом Цвијановићева.

Међутим, осим бриге за здраво потомство, парови у Српској и даље разбијају главу како обезбиједити око 1.600 КМ за пренаталне тестове, чак и кад све указује на то да ова дијагностика није хир, него потреба.

– Након три поступка вантјелесне оплодње и са 42 године, прије три мјесеца сам напокон остала у другом стању. Што због година које собом носе повећан ризик по бебу, што због лоших тестова који се из крви раде у нашим болницама, препоручен ми је пренатални тест, који је доста свеобухватнији и безбједнији од амниоцентезе, код које могу да се десе одређене компликације – каже Вања П. из Бањалуке.

Теорија једно, пракса друго

Подсјећа да је женама које имају индикације за ову дијагностичку процедуру, новим законом омогућено да тест ураде бесплатно.

– Међутим, то у пракси још није заживјело. Све парове у Српској обрадовала је најава о бесплатним тестовима, јер многима они буду препоручени, али једноставно немају новца да их ураде. Па се задужују и довијавају на разне начине, само да отклоне бојазан да са њиховом бебом нешто није како треба. То су, заиста, изузетно мучни моменти. Испоставило се да су бесплатни пренатални тестови пред прошле изборе била једна од важнијих тема, када су свима пуна уста била пронаталитетних мјера. Али, нама који се годинама грчевито боримо за потомство и да наша дјеца здрава дођу на свијет, сада није нимало лакше. Ја сам о свом трошку урадила пренатални тест и платила га скоро 1.600 КМ. Сад остаје да се види хоће ли нам држава рефундирати новац, с обзиром да је закон ступио на снагу прије скоро четири мјесеца – каже Вања П. из Бањалуке.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске поручују да рефундација урађених тестова није предвиђена, с обзиром на то да ће ово право финансирати тек кад буде усвојен програм којим се утврђују индикације и начин његовог остваривања.

– Такође, Влада Републике Српске треба да донесе одлуку о начину финансирању овог програма. Критеријуме, иначе, дефинише здравствена струка, а дефинише се и процедура одобравања пренаталних тестова, гдје велику улогу имају УКЦ Републике Српске и јавне болнице, док је улога ФЗО Репблике Српске да финансира ово право. Планирано је да се ова услуга ради у јавним здравственим установама – истичу за "Српскаинфо" у овом фонду.

“Рокови нису пробијени”

Подсјећају да је новим законом, који је почео да се примјењује крајем септембра лане, предвиђено и да парови који су имали два неуспјела покушаја ВТО, трећи покушај, ако желе, могу да ураде у некој од установа у иностранству.

– Закон је прецизирао да УО ФЗО, уз сагласност ресорног министра, до 31. јула текуће за наредну годину доноси Програм за обезбјеђивање биомедицински потпомогнуте оплодње. Дакле, ситуација је слична као и са неинвазивним пренаталним тестовима, а оба програма биће усвојена у законом предвиђеним роковима. Биомедицински потпомогнута оплодња обухвата успостављање медицинске индикације, поступак стимулације (терапија) и поступке у складу с прописом којим се уређује ова област. Након што се усвоји овај програм, потребно је да Влада Републике Српске доносе одлуку о начину његовог финансирања. Међутим, опредељење Фонда је да овај програм донесе и прије предвиђеног законског рока. Тачније, законски рок ни за један акт није „пробијен“ – поручују из ФЗО Републике Српске.

Разочарани родитељи

Родитељи који се боре са стерилитетом и који најбоље знају какве све муке и одрицања пролазе на овом путу, више су него разочарани чињеницом да још немају могућност на трећи бесплатни покушај ВТО ван Српске, иако је нови Закон о обавезном здравственом осигурању РС, који то омогућава, на снагу ступио јесенас.

– Жалосно је да то зависи од неких правилника и програма, а још жалосније да се они још не доносе. А и кад напокон буду креирани, неке од жена које се боре за потомство напуниће 40 година и више неће имати право на бесплатан поступак ВТО – наглашава за Српскаинфо предсједница Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“ Источна Херцеговина, Снежана Мисита.

Према њеним ријечима, ван памети је да, иако имамо закон, онима који до доношења поменутих правилника ураде ВТО ван Републике Српске или пренатални неинвазивни тест, новац неће бити рефундиран.

– Па, не може мајка која је сад трудна, да чека мјесецима на доношење неког правилника, па да тада ради овај тест! Нажалост, код нас се о пронаталитетним мјерама прича само пред изборе, а онда дуго времена све стоји на истом мјесту. Ми од таквих прича немамо пуно користи – поручује Мисита.

Аутор: Маја Радоја

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Milica 20.01.2023. 23:15
    Mogli bi ispraviti nepravdu, da bar refundiraju nama koji smo do sada uradili od dana donošenja zakona. Ali ne, trebali smo čekati, iako će se realno mnoge poroditi dok oni i ako nekad donesu svoj pravilnik i suze uslove što je više moguće. Ogorčena sam.
Повезане вијести
Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413 Бањалучанки неопходан новац за лијечење, у функцији хуманитарни број 1413
Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици Протест радника Дома здравља Братунац у знак подршке претученој докторици
Славија против Рудара и традиције Славија против Рудара и традиције
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 54m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 56m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    16h 8m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 59m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 53m
    0