Без посла 1.500 дјеце погинулих бораца

08.07.2021. 09:54
0
ИЗВОР: Глас Српске

У Републици Српској запослење тренутно тражи готово 1.500 дјеце погинулих бораца, међу којима је 93 са високом стручном спремом, показују најновији подаци Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Иако је посљедњих девет година посао успјело добити њих 2.190, и даље је велики број оних који чекају на радна мјеста.

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић истакао је за “Глас Српске” да је у марту 2012. године без посла било 3.687 младих чији су очеви животе дали за Републику Српску, док је у марту ове године тај број износио 1.497.

- Најтеже до посла долазе нискоквалификовани радници, јер је мали број фирми које су заинтересоване да их ангажују - наводи Лазић.

Када је ријеч о младима са високом стручном спремом, они углавном, како каже Лазић, приправнички стаж одрађују у службама градских управа, филијалама Пореске управе и министарствима.

Лазић наводи да је акциони програм запошљавања био отворен до 5. јула ове године, у оквиру којег су се јавиле разне фирме које траже да запосле око 50 радника из ове категорије.

- Тај рок биће пролонгиран до 31. децембра, да би што више дјеце палих бораца добило шансу за запослење - рекао је Лазић.

Лазић подсјећа да је 2016. године управо на захтјев њихове организације у програм запошљавања дјеце погинулих бораца уврштена компонента приправничког стажа са високом стручном спремом, да би млади стекли радно искуство и положили стручни испит, односно, да би што лакше дошли до запослења.

- Сви заједно морамо учинити максималне напоре да бисмо што прије запослили ову дјецу - поручио је Лазић.

И општинске организације широм Српске боре се да би обезбиједили што бољи статус дјеци погинулих бораца. Предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Нови Град Марија Лајшић каже да ће и ове године њихов приоритет у раду бити запошљавање те категорије становништва.

- Пратићемо и активности у вези са програмом стамбеног збрињавања породица погинулих бораца по поновљеном јавном позиву из прошле године - рекла је Лајшићева.

Према њеним ријечима, организација помаже својим члановима у складу са могућностима које су скромне, истакавши да је за њихов рад из општинског буџета ове године планирано 24.600 марака.

- Прије двије године усвојили смо одлуку на основу које додјељујемо једнократну помоћ незапосленој дјеци погинулих бораца. Осим тога једнократну помоћ обезбјеђујемо и за чланове породице за лијечење, уколико је потребно - рекла је Лајшићева.

Приправници

Према подацима Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС, у периоду од 2016. до 2020. године одобрено је запошљавање 808 дјеце погинулих бораца у својству приправника и то за 738 са високом стручном спремом и 70 са средњом школом.

- Од тог броја запослено је њих укупно 612, а за шта су исплаћена око 5,4 милиона марака - наводе у министарству, гдје подсјећају да се послодавцима за ово запошљавање исплаћују бруто плате.

Коментари 0
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 15m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 20m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 29m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 8m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 36m
    0