БиХ недостаје више од 900 полицајаца

26.02.2022. 12:55
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Укупно, више од 900 полицајаца недостаје Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА), Граничној полицији (ГП) БиХ и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, показују посљедњи подаци.

Иако ове агенције у 2022. планирају попуњавање својих редова, биће то далеко испод потреба утврђених унутрашњим систематизацијама, закључује се из Приједлога одлуке о утврђивању Плана пријема кадета у полицијске агенције на нивоу институција БиХ у 2022. години. СИПА, рецимо, планира одабрати 10 кадета за чин полицајац и 10 кадета за чин млађи инспектор. Правилником о унутрашњој организацији СИПА систематизовано је 680 радних мјеста полицијских службеника од којих су тренутно попуњена 573 радна мјеста, а упражњено их је 107. У прошлој години, како је наведено, за четири полицајца СИПА донесена су Рјешења о престанку радног односа, а до краја ове године планиран је престанак радног односа у Агенцији за 23 запослена.

- Неспорно је да Агенција у овој години може планирати пријем 10 кадета за чин полицајац и 10 кадета за чин млађи инспектор, јер њиховим пријемом неће бити прекорачена горња граница дозвољеног броја запослених у Агенцији у 2022. години - истакнуто је у Приједлогу.

Када је у питању ГП БиХ, постоји дугогодишњи проблем непокривености границе БиХ, који се посљедњих година повећао због великог броја илегалних миграната. Судећи према споменутом документу, мучи их константна кадровска непопуњеност полицајцима, која је нарочито изражена у претходној години због одласка великог броја полицијских службеника у пензију, одласка у друге агенције, или споразумног престанка радног односа.

- Тренутно, према важећој систематизацији, Граничној полицији БиХ недостају 422 полицијска службеника - рекла је за "Независне новине" Франка Вицан, портпарол ГП БиХ. У Приједлогу одлуке о утврђивању Плана пријема кадета у полицијске агенције на нивоу институција БиХ у 2022. години наводи се да, само по основу испуњавања законских услова за стицање права на пензију, у 2023. години ће с радом престати 144 полицијска службеника ГП БиХ, а у 2024. години планиран је престанак за њих 242. Стога, додаје се, ГП БиХ планира пријем 150 кадета, од чега 125 у чину полицајац, те  25 у чину млађи инспектор.

Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ је укупно предвиђено 1.268 запослених, укључујући 1.135 полицијских службеника, од чега је попуњено 759 радних мјеста.

- У  Дирекцији за координацију полицијских тијела тренутно недостаје 376 полицијских службеника, у току је конкурс за пријем 50 кадета, након завршене процедуре очекујемо њихов пријем - навели су из Дирекције за "Независне новине".

И у Приједлогу се истиче да је у Дирекцији планиран пријем 55 кадета, од чега 50 у чину полицајац, а преосталих пет у чину млађи инспектор, али ће тај процес потрајати. "Они би се 1. маја 2023. године упутили на школовање у Агенцију за школовање и стручно усавршавање кадрова, које би трајало за кадете у чину полицајац до 31. децембра 2023. године, а за чин млађи инспектор до 30. августа 2023. године", наглашено је у приједлогу.

Иначе, и Дирекција, очигледно, и те како има проблема када је ријеч о попуњености кадровима. "Дирекција је тренутно попуњена око 67,4 одсто и тај постотак ће се у нередном периоду смањити због пензионисања полицијских службеника те одлива по другим основима - престанак радног односа због преласка у друге органе или у приватни сектор, пензионисање и по основу дисциплинске одговорности", истиче се у Приједлогу.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Firga 28.02.2022. 15:38
    A ko ce im nadavati para...
  • Generic placeholder image
    Zagor Te Nej 26.02.2022. 13:16
    Sta ce im toliko policajaca kad iz godine u godinu imamo sve manje stanovnika...
Повезане вијести
Полиција га искључила из саобраћаја, он наставио возити и изазвао судар Полиција га искључила из саобраћаја, он наставио возити и изазвао судар
Пред полицијом прогутао два паковања дроге и завршио у болници Пред полицијом прогутао два паковања дроге и завршио у болници
Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 53m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 44m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 31m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 57m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 39m
    0