БиХ нема новца за ремонт ни набавку нових хеликоптера

16.12.2021. 20:05
0
ИЗВОР: capital.ba

Босна и Херцеговина набавку хеликоптера из Сједињених Америчких Држава (САД) која је требала бити извршена до краја ове године, због недостатка новца присиљена је одгодити чак до 2027. године.

Иако су прије само неколико дана стигла четири хеликоптера у чијој је куповини БиХ учествовала са 7,5 милиона КМ, БиХ намјерава набавити још ових летјелица из САД.

Конкретно, у измјени Одлуке чији је предлагач Министарство одбране БиХ стоји да је разлог измјене што вишегодишњи пројекат набавке хеликоптера за Министарство одбране и Оружане снаге БиХ неће моћи бити завршен складно планираној и одобреној динамици, а, како је наведено, набавка хеликоптера представља нулти приоритет финансирања.

- Продужавањем рока реализације пројекта створили би се предуслови за завршетак процедуре предмета набавке, а све у циљу испуњавања како војних тако и цивилних потреба на простору БиХ - наведено је у документу.

У Министарству одбране су се пожалили и на дотрајалост летјелица због година старости, те истакли да се на овај начин доводи у питање оперативност материјалних ресурса за реализацију прописаних мисија ОС БиХ, угрожава сигурност људских и материјалних ресурса, а за дио летјелица није рентабилно ни даље улагање у ремонт.

Нема новца ни за ремонт хеликоптера

Иако је раније било планирано да вишегодишњи пројекат ремонта хеликоптера буде завршен од 2013. до 2014. године и тај рок је продужен и то на 2022. годину.

- Разлог доношења Одлуке о измјени Одлуке о вишегодишњем ремонту хеликоптера је тај што се због потешкоћа приликом уговарања у протеклим годинама средства неће моћи утрошити складно планираној и одобреној динамици - истиче се у документу, те додаје да је и ремонт хеликоптера „нулти“ приоритет финансирања.

Како је појашњено, стављањем финансијских средстава на располагање у 2022. години створили би се предуслови за завршетак процудере те набавке.

Capital подсјећа да су прије само пар дана у БиХ су из САД-а стигла четири хеликоптера вриједности 38,5 милиона долара, од чега је БиХ кроз програм Foreign Military Sales (FMS) учествовала са 4,3 милиона долара односно ок 7,5 милиона марака.

Преостали дио новца је осигурала Влада САД-а средствима из америчког програма помоћи пријатељским земљама Foreing Military Financing (FMF).

Коментари 0
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 25m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 27m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 39m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 30m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 24m
    0