БиХ остала без приступних преговора?

07.11.2023. 20:33
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Шефови кабинета европских комесара нису успјели да се усагласе и препоруче отварање приступних преговора у њиховом извјештају о напретку за Босну и Херцеговину (БиХ), сазнаје Радио Слободна Европа (РСЕ) из поузданих извора у Европској комисији (ЕК).

Могућа препорука о отварању преговора о чланству је била начелна идеја неких комесара када је почела израда извештаја.

Међутим, како се сазнаје из поузданих извора са састанка, постојао је “велики отпор” да се препоручи отварање овог процеса за БиХ.

Састанак је завршен без сагласности а извјештај за БиХ је сада “заглављен” и око тога ће одлучивати у сриједу, 8. новембра, колеџ Европске комисије, који чине сви комесари ове институције.

Они се састају да би усвојили пакет проширења, након чега се документ објављује. Уобичајено је да се сагласност даје на нивоу шефова кабинета и одобрење пакета у Колеџу је формална процедура.

Међутим, на састанку у сриједу ће се око БиХ наставити расправа, јер документ није одобрен.

‘Извјештај о напретку не оправдава отварање преговора’ Наиме, два дана су шефови кабинета су расправљали о пакету проширења који обухвата и одвојене извештаје за сваку земљу која жели пријем у Европску унију (ЕУ).

Док је препорука за отварање приступних преговора скоро извјесна за Украјину и Молдавију, као и препорука за кандидатски статус за Грузију, сматрано је првобитно да би позитивна одлука по БиХ била и порука Брисела цијелом региону Западног Балкана.

Међутим како се сазнаје, велики број комесара сматра да садржај извјештаја о напретку за БиХ “не оправдава препоруку за отварање приступних преговора”.

Ако се не уврсти препорука о отварању преговора између Брисела и Сарајева, овогодишњи пакет проширења ће бити позитиван само за земље источног партнерства.

БиХ је у децембру 2022 добила статус кандидата, након што су неке земље чланице на иницијативу Словеније покренуле ово питање у свјетлу додјеле овог статуса Украјини. У том процесу БиХ треба да испуни осам услова.

БиХ није имала ни позитивну оцену ЕК када је израђено мишљење о спремности земље да постане земља кандидат. Тада је ЕК идентификовала 14 критеријума које земља треба да испуни да би јој се одобрио кандидатски статус.

У одлуци додјеле кандидатског статуса, ови критеријуми остали су важећи за отварање приступних преговора са БиХ, преноси РСЕ.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Goran 08.11.2023. 09:27
  Pa mi i ne zelimo u EU,ona se odavno raspala
Повезане вијести
Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили? Повећан увоз алкохола у БиХ, које пиће смо највише увозили?
Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ Метеоаларм издао упозорење за девет регија у БиХ
Сутра црвено упозорење, температура до 40 степени Сутра црвено упозорење, температура до 40 степени
Најчитаније
 • Годишњица смрти Мике Антића - "Ако ти јаве: умро сам, не веруј то не умем“
  3h 11m
  0
 • Одржана ванредна скупштина Џудо савеза Републике Српске: Живко Милијаш изабран за предсједника
  22h 29m
  2
 • Шта је Србији потребно да са два бода прође даље?
  23h 47m
  0
 • Требињци уловили сома на Билећком језеру, дужине скоро два метра
  16h 4m
  2
 • Кафе “Пинки” побједник турнира “Коран 2024”
  3h 54m
  0