БиХ се придружила санкцијама Русији

18.05.2022. 21:40
3
ИЗВОР: srpskainfo.com

БиХ је до сада подржала више од 20 декларација Европске уније које се односе на увођење санкција Русији због инвазије на Украјину, упркос тврдњама српског члана Предсједништва БиХ, Милорада Додика, да Република Српска тако нешто неће дозволити.

Иако БиХ већ мјесецима прати политику ЕУ и уводи санкције Русији та тема је тек ових дана доспјела на дневни ред политичара из Републике Српске, и то након што је предсједник Србије, Александар Вучић, гостујући на једној београдској телевизији јавно рекао да је БиХ увела санкције Русији.

– Сад видите колико сте лажова имали код вас у студију који кажу да БиХ то не ради – рекао је Вучић.

Оптужбе

Убрзо након његове изјаве на друштвеним мрежама је отпочео политички рат на релацији СНСД – ПДП око санкција Русији. И док опозиција оптужује Додика да обмањује јавност тврдњама да БиХ неће уводити санкције Русији већ ће остати неутрална у руско-украјинском сукобу, он за све криви политичко Сарајево и Бошњаке.

– БиХ ни на једном нивоу није донијела ниједну одлуку да се уведу санкције Русији. Представници Републике Српске то неће дозволити – написао је Додик јуче на свом твитер налогу.

Он је касније истакао да се БиХ придружила санкцијама Русији без одлука институција БиХ, те додао да је поднио кривичне пријаве против министарке иностраних послова Бисере Турковић и других одговорних особа, тврдећи како су на „своју руку“ подржали декларације Европског савјета.

Додик тврди да институције БиХ, односно Предсједништво и Савјет министара БиХ нису расправљали о увођењу санкција Русији, те да су једино они надлежни за тако нешто. Додаје да су сви ставови које су представници дипломатске службе БиХ представили у иностранству мимо Устава ништавни и неважећи за БиХ.

– Они су прекршиоци закона и Устава и ми ћемо предузети мјере – категоричан је Додик.

Декларације

А да БиХ уводи санкције Русији видљиво је и на званичној веб страници Европског савјета на којој су побројане бројне декларације које су усвајане у протеклих неколико мјесеци, којима се уводе разне санкције Русији, њеним функционерима, и бизнисменима, због инвазије те земље на Украјину.

Међу првим декларацијама, коју је Европски савјет усвојио 18. фебруара, осуђује се “ситуација у источној Украјини и гомилање руских војних снага”, а међу земљама које су је подржале налази се и БиХ.

Од тада па до данас, БиХ је подржала више од 20 декларација међу којима и оне које се односе на санкционисање министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, кћерке Владимира Путина и бројних других руских функционера, те забрана за приступ Русије систему СWИФТ, забрану трансакција с Руском централном банком и авио-саобраћај, те многе друге.

Да је БиХ ускладила своју политику с политикама ЕУ што се тиче санкција против Русије потврдио је и високи представник Европске уније за заједничку спољну политику и безбједност, Жозеп Борељ, који је још почетком марта саопштио да се и Босна и Херцеговина ускладила са одлуком о увођењу санкција против Русије.

Једна од мјера с којом се БиХ тада ускладила била и је замрзавање имовине председнику Русије Владимиру Путину и министру вањских послова Сергеју Лаврову у иностранству.

Међу посљедњим декларацијама које је подржала и БиХ јесте она од 21. априла, а која се односи на санкционисање још двије особе из Русије, међу којима је и руски олигарх Јевгениј Пригожин.

– Земље кандидаткиње Сјеверна Македонија, Црна Гора и Албанија, земља која је у процесу стабилизације и придруживања те потенцијална кандидаткиња БиХ, земље ЕФТА које припадају европском економском простору Исланд, Лихтенштајн и Норвешка, као и Украјина, Република Молдавија и Грузија сагласне су са овом изјавом – наводи се на званичној веб страници ЕУ.

Стварно лице СНСД

Бивши министар иностраних послова, Игор Црнадак, истиче да без обзира на Додикове тврдње, остаје чињеница да је БиХ подржала санкције Русији.

– Додик је још једном показао да је лажов. Чак је и предсједник Србије констатовао да су лажови сви они који кажу да БиХ није увела санкције Русији – истакао је Црнадак за Српскаинфо.

Наводи да Додик још једном покушава да сакрије чињеницу да је министарка Бисера Турковић (СДА) избор СНСД.

– Турковићева је министарка СНСД. Сви посланици СНСД су гласали у парламенту БиХ да Турковићева буде министарка и да ради ово што ради. Те двије ствари показују стварно лице Додика и његове екипе из Сарајева – наводи Црнадак.

Унутрашња ствар

Дипломата и бивши амбасадор Србије у Бјелорусији, Срећко Ђукић, истиче да Брисел не занимају унутрашња трвења политичара у БиХ око тога да ли је нешто ништавно или не.

– Европску унију интересују званична саопштења, односно нота која иде преко амбасаде неке државе. У конкретном случају од Мисије БиХ при ЕУ. За њих је битно да ли су добили ноту у којој се наводи да се БиХ придружује декларацијама и уводе те и те санкције. То што неки политичар из БиХ тумачи да то није у реду, то ЕУ не занима. То је унутрашња ствар БиХ – истиче Ђукић за Српскаинфо.

Он каже да су расправе унутар БиХ око санкција за Русију унутрашње питање Босне и Херцеговине, које њих много не занима.

– С обзиром на то да БиХ жели да уђе у Унију и жели да испуњава одређене услове како би добила статус кандидата, за Европску унију је онда сасвим легитимно то што добије од дипломата БиХ у Бриселу – закључује Ђукић.

 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Čitalac 19.05.2022. 18:11
    Sramotno!
  • Generic placeholder image
    Момо 19.05.2022. 15:13
    Шта је Миле, шта си се ућут'о? Како ти ово дозволи као велика Србенда и русофил?
  • Generic placeholder image
    Srboljub 19.05.2022. 09:30
    Dok feslije brutalno krše ustav i dejtonski sporazum, rade šta god žele i ne snose nikakve posljedice vi se bavite politikanstvom. Jedini odgovor na takvo ponašanje feslija je da i mi radimo šta hoćemo a znate šta to znači.
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге Еуропол: У БиХ срушен најужи круг глобалног краља дроге
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    18h 47m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    16h 16m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    10h 30m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    15h 34m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    6h 42m
    0