Билборди са сликом градоначелника Бијељине плаћени из буџета

06.10.2020. 12:17
0
ИЗВОР: direkt-portal.com

Transparency  International у БиХ (ТИ БиХ) добио је одговор Градске управе Града Бијељина у којем се потврђује да су недавно истакнути билборди на којима се налази слика актуелног градоначелника плаћени буџетским новцем.

У одговору се наводи да кампања „За будуће генерације“ није злоупотребљена за изборну промоцију него да се ради о „промоцији развојних потенцијала“.

Што се тиче истицања слике актуелног градоначелника који је и кандидат на предстојећим изборима, наводе да је то  „дио пропагандних напора да се на што бољи начин представе  потенцијали и сачува имиџ града који се развија“ .

Циљ кампање је представљање низа развојних пројеката који су завршени, у току или ће бити реализовани у наредном периоду. На челу Градске управе већ дуже од деценију и по градоначелник Мићо Мићић и као такав, најодговорнији за фукнционисање Градске управе и трошење буџетских средстава, па је у том смислу на овим визуелним материјалима, уз Грб Града Бијељина и слоган „за будуће генерације“ истакнута и фотографија градоначелника Мићића. Истичемо да није било злоупотребе јавних средстава за политичку кампању, него искључиво за промоцију развојних потенцијала Града Бијељина, наводи се у одговору Градске управе у којем се тврди да је цијела кампања плаћена 6.000 КМ.

Овај  случај  ТИ БиХ је пријавио Централној изборној комисији због преурањене изборне кампање а с обзиром на признање да се ради о јавним новцу, пријава ће  бити допуњена и због кршења закона о финансирању политичких партија, јер је јавним институцијама забрањено да финансирају политичке субјекте.

ТИ БиХ истиче да се ради о опасном преседану јер рекламирање јавних институција којима се промовишу кандидати на изборима постаје све учесталија пракса, што додатно кошта пореске обвезнике који сваке године издвајају 19 милиона КМ управо за финансирање политичких партија. Објашњење да се не ради о изборној кампањи него представљању пројеката који су завршени или ће бити реализовани, не може бити прихватљиво, јер се изборна кампања већине странака своди управо на та два сегемента.

У готово истом случаја ТИ БиХ је упутио жалбу због „ћутања администрације“ Граду Бањалука који већ дуго одбија објавити информацију о томе колико буџетског новца је потрошено на кампању „Бањалука се гради“. У овој јавној кампањи се такође кроз плаћено оглашавање у спотовима промовише актуелни градоначелник а кроз билборде и 3Д пројекције дају изборна обећања.

ТИ БиХ је ЦИК- у пријавио и случај из Високог гдје су у јавној кампањи „Вода за 12 000 становника“ такође истакнути билборди са сликом актуелне градоначелнице у којима се промовише оно што је урађено до сада и обећавају нови пројекти.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    46m
    8
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    20h 55m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    22h 0m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    15h 43m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    11h 57m
    0