Бодирога, Берјан: СДС ће у наредним данима предложити закључке који су усмјерени ка заштити интереса Српске

31.07.2023. 13:39
0
ИЗВОР: katera.news

Посланици Српске демократске странке у Народној скупштини Републике Српске Огњен Бодирога и Дарко Берјан истакли су да је предсједник Републике Српске Милорад Додик  грубо прекршио закључке Народне скупштине и тако наставио са континуираним кршењем највеће законодавне институције.

Берјан је подсјетио да су 27. јуна усвојени закључци којима се реаговало на неуставне одлуке Уставног суда БиХ.

- Један од закључака се односио на то да се на 14 тачака, које је доставила Европска унија, не усвајају док се не ријеши питање Уставног суда, његове реформе и закона којим је била предвиђена замјена страних судија домаћим – истакао је Берјан на конференцији за новинаре у Источној Илиџи.

Како је додао, закони су прекршени и грубо је урушена институција Народне скупштине Републике Српске.

Берјан је подсјетио да је 2015. године Народна скупштина Српске усвојила закључак у којем се каже да ће у свим приједлозима закона бити издвојено мишљење ресорних одбора, међутим, додаје он, тај закључак се не спроводи.

- Једини који доставља мишљење ресорног одбора је Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске, а којим предсједава народни посланик из СДС-а Вукота Говедарица – рекао је Берјан.

Према његовим ријечима, од предсједника Народне скупштине Ненада Стевандића траже заказивање сједнице Народне скупштине на којој ће се посланици изјаснити о приједлозима закона који треба да буду усвојени у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

- Тражимо и да се Народна скупштина изјасни о дјеловању четири делегата из СНСД-а у Дому народа, а који су у првом читању усвојили Закон о слободи информација и тако прекршили закључке који су донесени у јуну мјесецу у Нароној скупштини Српске – додао је Берјан.

Српска демократска странка ће у наредним данима изложити конкретне приједлоге о заштити интереса Српске, а Бодирога је позвао јавност да "отвори очи“ и погледа самовољу једног човјека.

Бодирога истиче да је „Милорад Додик, по ко зна који пут, прекршио закључке највећег законодавног тијела у Српској – Народне скупштине“.

Само један од закључака које је прекршио, појаснио је Бодирога, тиче се Приједлога закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

- Закључак су једногласно усвојили посланици у Народној скупштини, а Додик га је прекршио и обезвриједио закључке највећег законодавног тијела у Српској. То му није било довољно па је најавио продају кумовљеве зграде Управи за индиректно опорезивање, а говори се о цифри од 70 милиона. Али, ни то му није било довољно, па је неопажено покушао да оде код предсједника Хрватске Зорана Милановића. Шта је са њим причао, претпостављамо – рекао је Бодирога, који се упитао одакле толико изненадно пријатељство између Додика и Милановића.

Бодирога и Берјан су се сложили да ће СДС, као државотворна странка, увијек подржати вето српског члана Предсједништва БиХ када тај механизам буде покренут у вези са националним интересима Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке Миличевић: Дјелимично ријешен проблем финансирања странке
Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у Миличевић: Ријешили смо проблем личних примања наших запослених у СДС-у
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    20h 22m
    9
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    11h 17m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    20h 28m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    12h 43m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    20h 36m
    0