Болница "Србија": Не користити антибиотике за обичну прехладу

21.11.2021. 10:21
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Поводом обиљежавања свјетске седмице свијести о антибиотицима, из Болнице „Србија“ подсјећају пацијенте да се антибиотици не користе за лијечење обичне прехладе, грипа, кашља и хуњавице.

Свјетска здравствена струка упозорава да нерационална употреба антибиотика смањује њихову дјелотворност, као и да неправилним узимањем антибиотика стварамо отпорне бактерије.

Из Болница “Србија” појашњавају да је антибиотска резистенција, односно отпорност бактерија на антибиотике, растући проблем чије напредовање се не може спријечити, али се може успорити заједничким напорима свих здравствених радника.

Један од најважнијих задатака јесте савјетовање пацијената при издавању антибиотика.

Подсјећају да дужину трајања антибиотске терапије процјењује љекар у зависности од тежине бактеријске инфекције.

– Терапија антибиотицима се не смије прекидати самоиницијативно послије првог побољшања, јер се тако смањује шанса за успјешно излијечење, а бактерије стичу резистенцију на дјеловање антибиотика – прецизирају из Болнице “Србија”.

Још једном напомињу грађане да антибиотици нису лијекови за снижавање тјелесне температуре.

– У случају да вам је прописан антибиотик важно је да знате која је доза прописана, на колико сати је потребно да га узимате, колико дуго треба да га користите и да ли на прописани антибиотик има утицај храна, алкохол, или неки други лијекови које истовремено користите – наводе из ове установе.

Појашњавају да антибиотици нису селективни лијекови, те да се њиховом примјеном уништавају и добре бактерије у цријевима због чега је неоходна примјена и пробиотских лијекова.

Пробиотски препарат потребно је узимати од првог дана употребе антибиотика и дужина узимања пробиотског препарата зависи од врсте антибиотика и дужине његове примјене.

Свјетска седмица свијести о антибиотицима обиљежава се од 18. до 24. новембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 24m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 42m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 9m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 57m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 18m
    0